We zijn op weg; Rio’s beginnen aan opleiding binnen de gerechten

Na een intensieve gezamenlijke Startweek bij SSR begonnen de elf nieuwe rio’s maandag 13 januari aan de invulling van de Voorfase van hun opleiding binnen hun eigen gerecht. Deze fase geeft de rio de kans het rechtersvak en de rechterlijke organisatie goed te leren kennen en zichzelf hier doeltreffend binnen te positioneren.

Enerverende Startweek

De Startweek was een geslaagd evenement vol ontmoetingen, uitleg en een eerste kennismaking met het rechtersvak. Naast een verblijf bij SSR in Utrecht werd ook Den Haag aangedaan voor een bezoek aan de Raad voor de rechtspraak en de Hoge Raad. “We hebben een enthousiaste eerste groep rio’s binnengehaald!”, vertelt Marcel Snijders (rechter in de rechtbank Gelderland) die als kernopleider vanuit SSR nauw betrokken is bij de organisatie van de Startweek. “De Startweek was intensief en enerverend. We hebben elkaar en een aantal onderdelen van de organisatie al goed leren kennen”. En dat is belangrijk, want “het ‘off the job’ samenwerken binnen een leerwerkteam is een belangrijk onderdeel van de nieuwe opleiding”, aldus Snijders.


 Rio’s en kernopleiders in de bibliotheek van SSR in Utrecht

Onafhankelijke rechter, onderdeel van de rechterlijke organisatie

De Startweek was de eerste week van de drie maanden durende Voorfase. De rio leert in deze periode het vak kennen vanuit een Rechtspraakbreed perspectief, wat hem een essentieel fundament biedt voor zijn rol en positie binnen de rechterlijke organisatie. Iemand die als onafhankelijk rechter zijn werk gaat doen, moet zich er immers goed van bewust zijn dat hij deel uitmaakt van een organisatie. De nieuwe Rio-opleiding leidt daarmee professionals op die staan voor kwalitatieve en goed functionerende Rechtspraak. “Een rechter moet zich anno 2014 bewust zijn van het bredere effect van zijn uitspraak. De wereld is klein geworden en de communicatie snel. De burger moet kunnen begrijpen waarom de ene uitspraak afwijkt van de andere”, aldus Rosa Jansen voorzitter van het College van Bestuur van SSR.

Voorfase is investering

Ook vanuit didactisch oogpunt is de Voorfase een innovatief aspect van de opleiding: De uitgebreide kennismaking met de organisatie en het vak is een investering in de verdere opleiding. Wie weet waar hij heen wil, leert sneller en beter. De Voorfase biedt dus een gedegen basis voor een succesvolle opleiding tot volwaardig lid van de Rechtspraak. Mocht de kennismaking tegen vallen, dan is het einde van de Voorfase bovendien een logisch moment om de opleiding te verlaten. Dit voorkomt uitval in een later stadium.

Aan de slag

Tijdens de Voorfase zijn de rio’s grofweg 50/50 binnen het gerecht en bij SSR te vinden. Onder begeleiding van de praktijkopleider wordt er aan concrete zaken gewerkt. Daarnaast volgen de rio’s begeleid door de kernopleiders bij SSR diverse cursussen en leeractiviteiten. Ook lopen de rio’s een korte stage bij het OM. Een belangrijk resultaat van de Voorfase is het Persoonlijk Opleidingsplan (POP); de persoonlijke route naar de eindtermen als toekomstig rechter. De hoofdfase van de opleiding is vervolgens dan ook maatwerk. Het opleidingsaanbod sluit aan bij de leerbehoefte, leerstijl en meegebrachte ervaring.

Zie ook de Studiegids Rio-opleiding of bekijk de opleiding in vogelvlucht!

Nieuwsoverzicht