Dag van de praktijkopleider ‘een uitgelezen kans’

‘De dag van de praktijkopleider’ die op 1 november wordt gehouden in Utrecht, biedt voor de paar honderd praktijkopleiders bij de gerechten en parketten een uitgelezen kans om te leren welke veranderingen zich in de nabije toekomst op hun gebied zullen voordoen.’ Aldus Johan Koornstra, onderwijskundig adviseur bij SSR.

‘Opleiden is aan grote veranderingen onderhevig’, zegt Koornstra. Volgens hem zouden alle praktijkopleiders, zowel de ‘oude rotten’ in het vak als de nieuwkomers, de kans moeten grijpen om te zien en te horen welke gevolgen nieuwe ontwikkelingen, zoals de komst van de nieuwe initiële opleidingen, hebben voor de manier van opleiden en begeleiden.

Gedreven

‘Praktijkopleiders zijn gedreven en enthousiaste mensen die hard werken aan de toekomst van de Rechtspraak door de nieuwe officieren van justitie en rechters op te leiden’, zegt Johan Koornstra. ‘Dit werk doen zij met veel inzet, kennis en kunde, naast hun eigen werk bij de gerechten en parketten. Vaak ontbreekt het hun echter aan de tijd om van opleiden een écht vak te maken, en alle nieuwe ontwikkelingen op onderwijskundig gebied bij te benen. Mede daarom organiseert SSR deze bijeenkomst. Op het programma staan workshops, lezingen van deskundigen op gebied van opleiden en discussies. En natuurlijk is de interactie tussen de opleiders onderling van belang.’

Van Raio-opleiding naar nieuwe initiële opleidingen

Een van de grootste veranderingen voor praktijkopleiders de komende tijd is de komst van de nieuwe initiële opleidingen. Dat betekent dat de praktijkopleiders vanaf volgend jaar te maken zullen krijgen met een nieuw type collega in opleiding. Johan Koornstra daarover: ‘De rechters én de officieren van Justitie in opleiding die de nieuwe initiële opleidingen gaan volgen, hebben een meer gevarieerde achtergrond dan de huidige raio’s. Dat betekent ook, dat hun praktijkopleiding op meerdere manieren vorm zou moeten krijgen. Aandacht voor persoonlijke ontwikkeling, individuele praktijkopdrachten en eigen verantwoordelijkheid , zullen hoog op het opleidingslijstje staan. Dat betekent voor de praktijkopleiders soms een andere manier van werken. Tijdens de praktijkopleidersdag in Utrecht zal daarom ook gesproken worden over onderwerpen als ‘breinleerprincipes’ en ‘de invloed van overtuigingen van de praktijkopleider’.

Regie

Een van de kenmerken van de nieuwe initiële opleidingen is de eigen verantwoordelijkheid van de collega in opleiding. ‘Van de nieuwe collega’s wordt verwacht dat zij veel eigen regie voeren over hun opleiding. Ook dát heeft gevolgen voor de opleider van morgen. Hij of zij zal het uitgangspunt van “voordoen en nadoen” moeten uitbreiden met manieren van samenwerkend leren: opleider én lerende moeten samen ontdekken wat de beste manier van leren is. Ook dat soort aspecten van onderwijs en opleiden zullen op de dag in Utrecht aan de orde komen’, aldus Johan Koornstra.

Aanmelden

Voor de Dag van de praktijkopleider in het Mediaplaza in Utrecht zijn nog plaatsen beschikbaar. Aanmelden kan via het aanmeldformulier. Aan deelname zijn geen kosten verbonden. Voor meer informatie over ‘de dag van de praktijkopleider’ kunt u een mail sturen aan: events@ssr.nl

Bekijk de flyer met het programma

Nieuwsoverzicht