Webcolleges en reflectie hand in hand bij programmaconferentie strafrecht – SSR

Maak gebruik van de verborgen schat aan gratis webcolleges en profiteer gelijk van de unieke verdiepende opleidingen van SSR. Dat waren belangrijke geluiden op de programmaconferentie strafrecht die SSR recent hield. “Ik zie allerlei mogelijkheden”, zegt raadsheer Tamara Trotman.

Strafrecht“Je merkt dat SSR heel serieus bezig is om bij gerechten en parketten in het land te peilen welke behoeftes er leven qua onderwijs. Dat vind ik heel goed”, stelt Tamara Trotman, raadsheer strafrecht bij gerechtshof Den Haag. Trotman was nauw betrokken bij de programmaconferentie strafrecht waar SSR vanuit de werkvloer nieuwe plannen en suggesties in kaart bracht. “Je merkt dat rechters en officieren aangenaam verrast zijn door onze actieve opstelling”, vertelt SSR-lector strafrecht Hans van Atteveld. “SSR heeft meer te bieden dan veel mensen weten.”

Bijgepraat

Een voorbeeld van zo’n verborgen schat zijn de vele webcolleges die bij SSR online staan. “Er bestaan al honderden van deze online colleges. Er wordt nu hard gewerkt om deze voor iedereen open te stellen, dus niet alleen voor cursisten van de specifieke betreffende cursus. Die colleges kun je dan straks raadplegen op het tijdstip dat jij wilt. De deelnemers aan de conferentie waren daar ontzettend enthousiast over”, aldus Trotman. De colleges zijn ook ideaal om op hoofdlijnen even bijgepraat te worden. “Dan kun je bijvoorbeeld heel actueel een webcollege downloaden over het nieuwe adolescentenstrafrecht. Ik zie allerlei mogelijkheden.” Deze colleges kunnen door de nieuwe financieringsstructuur van SSR makkelijker gratis worden aangeboden. Een belangrijk voordeel in deze tijden van bezuinigingen, stelt Van Atteveld vast. Tegelijk zijn de webcolleges prima geschikt als startschot van de reguliere betaalde cursussen, stelt hij. “Als je de cursisten het eerste deel van de stof individueel online laat volgen en het vervolg klassikaal, levert dat onderwijskundig meer rendement op.”

Verdieping

Aan verdiepende vervolgcursussen is op de werkvloer veel behoefte, benadrukt raadsheer Trotman. “Er zijn veel grote actuele ontwikkelingen die zich lenen voor diepere reflectie. Neem de groeiende regierol van de rechter: wat betekent dat voor onze opstelling tegenover slachtoffers of voor de wisselwerking tussen de eerste en tweede lijn?” SSR is volgens Trotman bij uitstek de organisatie om dit verdiepende onderwijs te verzorgen. “SSR is op een unieke manier geworteld in de praktijk van het vak. Dat moeten de gerechten ook uitbuiten en niet te snel een andere externe aanbieder inhuren.” Van Atteveld wijst op de in company-trainingen op maat die SSR kan verzorgen voor gerechten of parketten met een specifieke onderwijsvraag. “Deze één- of meerdaagse programma’s zijn nog niet zo bekend. Zo gaan we voor hof ‘s-Hertogenbosch een studieweek op maat verzorgen.”

Overstap

Een specifieke groep SSR-cursisten zijn de rechters of officieren die overstappen van het ene naar het andere vakgebied. “Dan is het van belang dat je snel kunt inspelen op de behoeften van deze sectoroverstappers”, stelt Van Atteveld. “Ze moeten op tijd kennis maken met het basismateriaal van hun nieuwe rechtsgebied.” Dit lukt niet altijd goed, heeft Trotman onlangs ervaren. “Ik ben recent overgestapt van de rechtbank naar het hof, toen had ik eigenlijk direct een passende bijscholing moeten hebben. De cursus zat al vol, nu ben pas dit voorjaar aan de beurt. Vorig jaar zijn in het land veel nieuwe raadsheren aangesteld. Een gemiste kans.” Zaak om constant alert te blijven, stelt ze. “De programmaconferenties zijn daar een goed middel voor. Zo blijft SSR doordrongen van de voorkeuren die er leven.” Geconcludeerd kan worden dat de samenwerking tussen de gerechten en SSR nog veel meer aangescherpt kan worden. Hierbij hoort ook meer alertheid aan de zijde van de gerechten om tijdig behoeftes aan SSR door te geven.