Vraag om themadagen en diepgaande masters bij conferentie civiel – SSR

Vaker themadagen organiseren die inspelen op actuele ontwikkelingen en meer aantrekkelijke masters bieden voor ervaren rechters. Dit soort ideeën zijn actief opgepikt door SSR op de recente programmaconferentie civiel recht . “Er werd echt op suggesties ingehaakt”, blikt deelnemer Willem Visser terug.

Civiel recht“Toen we in groepjes gingen brainstormen, kwam het idee naar boven om het Europees privaatrecht in de SSR-cursussen nog meer te onderstrepen”, vertelt raadsheer Hans Vetter van gerechtshof Den Haag over de conferentie. “Niet alleen in de aparte cursus Europees recht, maar zichtbaar verweven in andere cursussen, zoals bijvoorbeeld consumentenrecht. Dat kan een mooie verbreding en verbetering zijn.” Inderdaad een mooi idee, vindt SSR-lector civiel recht Kim van de Kraats.  “We doen het in onze cursussen al, dus het is niet helemaal nieuw. Op de website geven we dat visueel aan met Europese vlaggetjes. Maar het kan nog breder, het is ook een belangrijk thema. Veel rechters denken nog dat Europa een ver-van-mijn-bed-show is, terwijl ze er in de praktijk veel mee werken. Het is ook een taak van SSR ze daar constant alert op te maken.”

Achterban

Nieuwe ideeën werden goed opgepakt op de programmaconferentie volgens Willem Visser, stafjurist bij rechtbank Midden-Nederland. “Er is open gediscussieerd over de koers van SSR en op suggesties werd echt ingehaakt.” Belangrijk is dat het niet gaat om een paar verdwaalde meningen maar om een breder geluid uit de achterban, stelt lector Van der Kraats. “Met de opzet van deze conferenties overstijgen we de voorkeur van de enkeling en benaderen we de gemene deler.” Deze belangstelling voor wat er bij de klant leeft heeft ook te maken met de veranderde positie van SSR, ziet Vetter. “Ze hebben meer concurrentie en zijn nu veel meer dan alleen een cursusorganisatie. SSR speelt daardoor beter in op actuele behoeften, met bijvoorbeeld themadagen.”

Actuele themadagen

De themadag is in opkomst en daar zijn de gerechten en parketten in het land mee ingenomen, weet Vetter. “Zo kan de SSR bovenop de actualiteit zitten. Neem de themadag die in april staat gepland over Arbeidsrecht en de WWZ. Dat is vanwege de actuele wetswijziging op dit punt per 1 juli. Het is voor zowel kantonrechters als voor de raadsheren in appèl van groot belang om hier goed ingevoerd te zijn.” Visser noemt nog twee andere thema’s die heel geschikt zijn voor een themadag. “Door programma KEI kruipen de procesgang en de regels van civiel- en bestuursrecht steeds dichter naar elkaar. Het zou goed als professionals uit beide gebieden dit actiever uitwisselen. Een tweede boeiend thema is denk ik de groeiende regierol van de rechter.” Volgens Van der Kraats verhogen themadagen de frequentie waarmee SSR in beeld komt bij rechters, officieren en andere professionals. “Men kan zich doorlopend inschrijven bij SSR, maar een aantal gerechten kent jaarlijks maar één moment waarop medewerkers dat daadwerkelijk kunnen doen. Wij bieden per jaar graag vaker momenten van inspiratie en contact.”

Gepokt en gemazeld

Die inspiratie wil SSR nog intensiever bieden voor de meer ervaren professional. “Op de conferentie hebben we goed hardop nagedacht over aantrekkelijke masters voor rechters met veel werkervaring”, vertelt Van der Kraats. “Neem een onderwerp als het motiveren van vonnissen. Dat is van groot belang en je kunt er fundamentele vragen bij stellen als ‘Waarom moet een vonnis er per se zo uitzien?’ en ‘Op welk wijze kun je als rechter de begrijpelijkheid van je vonnis vergroten?’. Bij zo’n groep cursisten die al gepokt en gemazeld is, past volgens de lector een lesvorm waarbij het nog minder gaat om het zenden van informatie. “In zo’n gezelschap gaat het vooral om het leren van elkaar, om de onderlinge uitwisseling van gedachten.”