Informatiehonger en veel suggesties op conferentie bestuursrecht – SSR

Organiseer meer collegiale ontmoetingen tussen rechters en maak digitale lesmodulen, het liefst gratis toegankelijk. De bereidheid om mee te denken over het onderwijsaanbod op de recente SSR-programmaconferentie bestuursrecht was groot. “Je hoort waar de SSR mee bezig is, en het is goed voor je eigen inspiratie”, aldus deelnemer Judith van de Sande.

BestuursrechtMaak opleidingen en cursussen vaker volledig digitaal. Vragen, opdrachten en het leerboek? Zet alles online. Het is één van de ideeën die opborrelt begin februari op de programmaconferentie van SSR over het opleidingenaanbod binnen de sector bestuursrecht. Bied zo’n digitale lesmodule vervolgens het liefst gratis aan via de SSR-leeromgeving aan gerechten, rechters en andere cursisten. Als vrij toegankelijk materiaal dat cursisten op ieder moment kunnen aanboren, zodat ze niet op de officiële cursus hoeven te wachten als ze het direct nodig hebben.

Gratis bijspijkeren

“Dit concept ondersteun ik van harte”, zegt senior bestuursrechter Judith van de Sande, die vanuit rechtbank Gelderland heeft meegedacht op de conferentie. “Meer gratis content bieden is echt van deze tijd. Je laat als SSR ook zien wat je in huis hebt als het gaat om de betaalde cursussen die hierop voortborduren.” Binnen haar eigen specialisatie, fiscaal recht, noemt Van de Sande de belasting van personenauto’s en motorrijwielen (BPM) een goed thema voor zo’n vrij toegankelijke digitale module. “Het is een belasting die een grote rol speelt in zaken over de import van tweedehands auto’s uit EU-lidstaten. Het is een nogal technisch onderwerp, erg in beweging en ook bewerkelijk. Dan zou het heel prettig zijn als je je kennis in een paar middagen digitaal kunt bijspijkeren.”

Voorkeuren gerechten

“Een mooi voorbeeld”, beaamt SSR-lector bestuursrecht Jan van Breda, één van de organisatoren van de conferentie. “Een toepassing van dit concept dat we hebben besproken, is een digitale lesmodule over milieurecht, specifiek afval. We willen deze module graag gratis aanbieden.” De deelnemers aan de jaarlijkse programmaconferenties – die SSR sinds vorig jaar houdt – zijn onder meer rechters van de betreffende sector uit het hele land, leden van de gebruikersraad SSR en medewerkers van de landelijke stafbureaus. Het waardevolle van de conferenties vindt Van Breda vooral de inbreng en suggesties vanuit de gerechten zelf – de natuurlijke achterban van SSR. “We kunnen van alles en nog wat zelf verzinnen, maar het is van groot belang dat de opleidingen aansluiten bij de wensen en voorkeuren van de gerechten.” Van de Sande pikt andersom mee wat er bij SSR leeft: “Wij horen als deelnemers waar SSR mee bezig is. Zo’n conferentie is ook goed voor je eigen inspiratie. En om te horen wat er leeft onder je collega’s.”

Collegiale ontmoetingen

Rechters en raadsheren zouden elkaar volgens Van de Sande vaker moeten treffen en inspireren in collegiale ontmoetingen. Op dit thema is uitgebreid ingegaan op de programmaconferentie. “Dit gebeurt nu te weinig”, stelt Van de Sande. “Enerzijds zijn we professioneel goed op de hoogte, anderzijds is het goed om met elkaar te reflecteren op de vraag: ‘Hoe doe jij dit nou eigenlijk in de praktijk?’. SSR kan bijdragen aan het meer gestructureerd en methodisch organiseren van deze professionele ontmoetingen.” De lijst met mogelijke vruchtbare thema’s voor deze ontmoetingen in de sector bestuursrecht is lang, stelt Van de Sande. “Finaliteit, regie van de rechter en de mondelinge uitspraak bijvoorbeeld.” Ook de zogeheten bestuurlijke lus is als thema denkbaar.

Bestuurlijke lus

Over het actuele fenomeen van de bestuurlijke lus blijkt de informatiehonger op de conferentie groot. “De commissie Backes heeftin een rapport enkele noten gekraakt over de toepassing van de bestuurlijke lus door de rechtbanken”, vertelt lector Van Breda. “De ene rechtbank is ruimhartiger in het bieden van de mogelijkheid om een gebrek in een besluit te herstellen dan de andere rechtbank. Dit is ongewenst.” Op de SSR-conferentie blijkt brede belangstelling te bestaan voor het houden van een door SSR georganiseerde landelijke studiedag over de bestuurlijke lus en het rapport. “Dit is zo actueel dat we dit al in 2015 gaan oppikken, terwijl we met elkaar eigenlijk over het cursusjaar 2016 spraken.” Het is voor Van Breda één van de signalen dat de SSR-programmaconferenties in een duidelijke behoefte voorzien. “Ik proefde heel sterk dat alle deelnemers makkelijk en graag hun ideeën met SSR wilde delen.”