Bijscholing over emoties gevraagd bij personen- en familierecht – SSR

Geef meer bijscholing over emoties in de rechtszaal en laat cursusgroepen langer samen optrekken. De SSR-programmaconferentie personen- en familierecht leverde veel rijke suggesties op. “Voeding vanuit het veld is noodzakelijk voor goed onderwijs.”

Personen- en familierecht“Voor rechters in echtscheidings- en BOPZ-zaken is het belangrijk om emoties en conflicten te kunnen hanteren”, vertelt Wanda Oosterbroek, familie- en jeugdrechter bij rechtbank Noord-Holland. “Het problematische van deze conflicten neemt toe, onder meer door het stijgend aantal vechtscheidingen.” Daarom heeft Oosterbroek op de SSR-conferentie aangegeven dat het ontzettend belangrijk is dat er genoeg goede trainingen zijn op dit gebied. “Bijvoorbeeld over het inzicht welke rol psychologie in conflicten speelt”, vult lector Gea Brands aan. “Het zittingswerk is bij ons echt heel belangrijk. Voor deze vaardigheden bestaan al PE-cursussen, maar nu is nog eens bevestigd dat SSR dit best mag uitbouwen. Het is typisch een vorm van education permanente, waarin je je steeds moet blijven bekwamen.”

Lunchbijeenkomsten

Het is één van de plannen die voorbij kwamen op de recente programmaconferentie familie- en jeugdrecht bij rechtbank Noord-Holland. Daar stak een gemêleerd gezelschap de koppen bij elkaar: SSR-docenten, rechters en leden van de werkgroep professionele standaarden familie en jeugdrechters. “We hebben bewust de link met de roep om professionele standaarden gelegd”, aldus Brands. “Het is heel noodzakelijk voor goed onderwijs om te weten wat door het veld als professionele standaard wordt ervaren.” Die voeding uit de achterban werd versterkt door de voorbereiding van de conferentie, vult Oosterbroek aan. “We hebben vooraf lunchbijeenkomsten gehouden waar rechters hun vragen en opmerkingen kwijt konden. Die inbreng is meegenomen op de conferentie, net als de input die is verzameld door het LOVF.”

Extra uitwisseling

Een ‘hele leuke suggestie’ volgens lector Brands is het voorstel om bepaalde groepen SSR-cursisten langer met elkaar te laten optrekken. “Bijvoorbeeld een groep rechters die overstapt van de ene naar de andere sector. Nu krijgen die vaak alleen samen een basiscursus. Als je ze voor een heel traject vervolgcursussen Familie- en jeugdrecht bij elkaar houdt, krijg je een leuk leerklimaat met extra veel uitwisseling.” Oosterbroek is voor. Toen ze zelf overstapte als Familie- en jeugdrechter, viel de groep cursisten snel uit elkaar. “Dat vond ik jammer. Je bouwt toch een band op.”

Aanmerkingen

Een verbeterpunt vindt Oosterbroek de snelheid waarmee SSR met cursussen inspeelt op nieuwe ontwikkelingen in de rechtspraak. “Dat laat soms nog te wensen over. Zo werd het onderwijs rond het nieuwe adolescentenstrafrecht laat aangeboden.” Alerter werd ingehaakt bij de consequenties van de nieuwe Jeugdwet, merkte Oosterbroek. Het is goed om deze aanmerkingen te horen, benadrukt Brands. “De conferenties zijn juist bedoeld om alle typen geluiden op te tekenen. En er vervolgens iets mee te doen.”