Pilots Modernisering Strafvordering – SSR
Cursussen / Strafrecht / Algemeen / Pilots Modernisering Strafvordering

Pilots Modernisering Strafvordering

Sinds 2014 worden in het kader van het programma modernisering Wetboek van Strafvordering de voorbereidingen getroffen voor een modernisering van het Wetboek van Strafvordering. Organisaties werkzaam in de strafrechtspraktijk – in het bijzonder de politie en de rechtspraak – hebben in hun advisering over de inhoud van het nieuwe Wetboek van Strafvordering aangegeven dat het nuttig zou zijn om onderdelen van het nieuwe Wetboek van Strafvordering al voor inwerkingtreding van het wetboek in de praktijk te beproeven. Op deze wijze kan worden bezien of die onderdelen slagen in hun streven naar verbetering, of de ontworpen regeling aanpassing behoeft en wat de exacte uitvoeringsconsequenties zijn.

Tevens kan worden beoordeeld of er flankerend beleid nodig is om de nieuwe regeling doeltreffend te doen zijn. De resultaten van deze proeven kunnen dan worden betrokken in de verdere voorbereiding van (de implementatie van) het nieuwe Wetboek van Strafvordering.

Om dit te realiseren is de Innovatiewet Sv opgesteld. De Innovatiewet Sv maakt mogelijk dat in een aantal pilots ervaring wordt opgedaan met enkele voor de strafrechtspraktijk relevante onderwerpen, die – met uitzondering van de uitbreiding van de bevoegdheden van de hovj – in het nieuwe Wetboek van Strafvordering zijn opgenomen. Op basis van de Innovatiewet Sv zullen de volgende pilots plaatsvinden:

  • prejudiciële procedure bij de Hoge Raad (Eerste afdeling, artikel 553 t/m 555);
  • vastleggen en kennisnemen van gegevens na inbeslagneming (Tweede afdeling, artikel 556 t/m 558);
  • opnamen van beeld, geluid of beeld en geluid als onderdeel van de verslaglegging (Derde afdeling, artikel 559 t/m 569). Deze pilot valt uiteen in drie onderdelen: camerabeelden, opnamen van de terechtzitting en opnamen verdachtenverhoren door opsporingsambtenaren;
  • toekennen enkele extra bevoegdheden aan de hulpofficier van justitie (Vierde afdeling, artikel 570) en
  • mediation na aanvang van het onderzoek op de terechtzitting (Vijfde afdeling, artikel 571 t/m 574)

SSR heeft een MIJN SSR-omgeving ingericht waarin deze 5 pilots een voor een aan bod komen en worden toegelicht. Op deze manier is de informatie gemakkelijk toegankelijk en kun je de informatie tijd- en plaatsonafhankelijk tot je nemen.

Doel

Op MIJN SSR wordt per pilot uitgelegd wat de voorgestelde wijzigingen inhouden voor de praktijk. Middels webcolleges en andere producties, zoals een ronde tafel gesprek en factsheets, wordt in beeld gebracht wat deze pilots inhouden, welke ketenpartners betrokken zijn en op welke manier de pilots invloed op hen hebben.

 

Doelgroep

Deze MIJN SSR-omgeving is interessant voor de rechters en gerechtssecretarissen die zich momenteel bezighouden met de pilots binnen de geselecteerde gerechten, maar ook voor OM’ers en ZM’ers die zich nu al op de hoogte willen stellen van de voorgestelde wijzigingen.

Inhoud

Er is gekozen voor een opzet waarbij de laagdrempeligheid centraal staat: een online MIJN SSR-omgeving die toegankelijk is zonder inschrijving, studievoorbereiding of kosten. Deelnemen kan door naar de MIJN SSR pagina te gaan middels onderstaande button “Ga naar de online cursus”. In deze omgeving vind je per pilot de nodige informatie. Gedurende de pilots wordt bekeken of er nog aanvullende informatie of webcolleges nodig zijn en wordt deze omgeving verder aangepast.

Volg direct online

Met je MIJN SSR-account kun je deze module direct kosteloos volgen. Heb je nog geen MIJN SSR-account, neem dan contact op met de SSR-contactpersoon van jouw organisatie. Heb je geen gegevens van de contactpersoon, dan kun je deze opvragen bij SSR Servicedesk. Voor toegang tot MIJN SSR moet je werkzaam zijn binnen de Rechtspraak of het Openbaar Ministerie.