Digitale Module Executie: Wet USB – SSR
Cursussen / Strafrecht / Algemeen / Straffen en maatregelen / Digitale Module Executie: Wet USB

Digitale Module Executie: Wet USB

Digitale zelfstudiemodule over de Wet USB

Per 1 januari 2020 is de Wet herziening tenuitvoerlegging strafrechtelijke beslissingen (Wet USB) in werking getreden. Hierdoor verschuift de verantwoordelijkheid voor de uitvoering van straffen en maatregelen (die door de rechter of het Openbaar Ministerie zijn opgelegd) van het OM naar de minister van Justitie en Veiligheid.

Om de departementale regie op de uitvoeringsketen optimaal te kunnen invullen is de coördinatie van de feitelijke tenuitvoerlegging van strafrechtelijke beslissingen centraal belegd bij het Administratie- en Informatiecentrum voor de Executie (AICE) van het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB). Het AICE informeert de betrokken ketenpartners over alle door hen ten uitvoer te leggen strafrechtelijke beslissingen. Dit moet leiden tot optimaal zicht en grip op de tenuitvoerlegging van strafrechtelijke beslissingen.

Doel

Na het volgen van deze module hebt u inzicht in welke veranderingen de Wet USB brengt en wat deze betekenen voor uw werkzaamheden.

Doelgroep

Deze digitale module is interessant voor alle medewerkers van het Openbaar Ministerie, met name: officier van justitie, advocaat-generaal, parketsecretaris, administratief medewerker. Sommige modules zijn meer gericht op bepaalde functies binnen het OM. Meer informatie over de modules en het doorlopen daarvan vindt u in de digitale leeromgeving.

Inhoud

De invoering van de Wet USB brengt een aantal veranderingen voor het OM met zich mee (het grote ‘loslaten’). In deze online leermodules wordt daar op ingegaan.

Volg direct online

Met je MIJN SSR-account kun je deze module direct kosteloos volgen. Heb je nog geen MIJN SSR-account, neem dan contact op met de SSR-contactpersoon van jouw organisatie. Heb je geen gegevens van de contactpersoon, dan kun je deze opvragen bij SSR Servicedesk. Voor toegang tot MIJN SSR moet je werkzaam zijn binnen de Rechtspraak of het Openbaar Ministerie.