Leergang Aanpak van Ondermijning – SSR
Cursussen / Strafrecht / Vaardigheden / Leergang Aanpak van Ondermijning

Leergang Aanpak van Ondermijning

De kennis en kunde van een integrale en innovatieve aanpak van ondermijningsproblemen en -fenomenen

Ondermijnende criminaliteit is complex en kan niet alleen op de klassieke, strafrechtelijke, wijze worden bestreden. Een integrale en innovatieve aanpak is steeds meer noodzaak, waarbij veel van jou als officier wordt gevraagd. Deze intensieve leergang van negen maanden geeft je onder andere een theoretische basis die je in de praktijk direct toepast op een concreet probleem.

Doel

Als ondermijningsofficier ken en begrijp je de plaats en betekenis van het strafrecht en daarmee je eigen rol in de complexe context van de aanpak van ondermijning. Ook ken en begrijp je de plaats en de rol van andere partijen – zoals het bestuur en private partijen – daarin, en beschik je over de eigenschappen en vaardigheden om de verbinding te zoeken. Tot slot beschikt een goede ondermijningsofficier over de eigenschappen en vaardigheden om de vaak langdurige en soms persoonlijk belastende strafzaken tot een goed einde te brengen. De leergang heeft tot doel die kennis en dat begrip te vergroten en te verdiepen, en die eigenschappen en vaardigheden bij jou als ondermijningsofficier te versterken.

Doelgroep

De leergang is bedoeld voor officieren van justitie die voldoen aan het volgende profiel:
Je,

  1. bent enige jaren werkzaam in de ondermijningsomgeving en hebt aantoonbare ambitie om daarbinnen inhoudelijk en persoonlijk te groeien;
  2. bent een ervaren officier van justitie met ten minste enkele jaren ervaring in het doen van projectmatige onderzoeken c.q. TGO’s en hebt aantoonbare affiniteit met een programmatische en integrale aanpak van ondermijnende criminaliteit;
  3. bent energiek en leergierig en hebt de ambitie nog zeker een aantal jaren werkzaam te zijn in de ondermijningsomgeving;
  4. bent bereid om in een groep open en actief te werken aan persoonlijke ontwikkeling;
  5. kunt voldoende tijd maken om alle onderdelen van de leergang voor te bereiden, bij te wonen en uit te voeren. Dit laatste betekent ook dat er door je direct leidinggevende gedurende de hele leergang tijd en ruimte gegeven moet worden om die actieve deelname te kunnen waarmaken. Om dit zichtbaar te maken: deelname aan de leergang kost ongeveer evenveel tijd als een flink ondermijningsonderzoek – het is essentieel dit vóór aanmelding te verdisconteren in de werklast.

Inhoud

De leergang is opgezet rond de theorie van de Strategische Driehoek van Mark H. Moore, Harvard-hoogleraar Non-profit Organizations. Kernvragen daarin zijn:

  1. Welke ‘public value’ wordt met een bepaalde vorm van bestrijding nagestreefd (maatschappelijke meerwaarde)?
  2. Hoe kan daarvoor, zowel intern als extern, de juiste steun worden gevonden (legitimatie)?
  3. Hoe worden de juiste mensen en middelen gevonden, hoe worden effectiviteit, innovatie, moed en lerend vermogen (capaciteit) gewaarborgd?

Uiteindelijk komt het aan op de onderlinge verhouding tussen deze drie punten van de driehoek.

De leergang bestaat uit de volgende onderdelen:

  • Vijf tweedaagse interactieve masterclasses (inclusief overnachting), waarin door inspirerende sprekers van binnen en buiten het OM dieper wordt ingegaan op de strategische driehoek en de praktische toepasbaarheid ervan. Ook komen specifieke aspecten van het vak van ondermijningsofficier aan bod, zoals integraal werken, strategisch denken, werken onder druk en de rol van media en politiek. Voor het trainen van vaardigheden wordt gebruik gemaakt van externe trainers. Voorafgaand aan elke masterclass moeten één of meer huiswerkopdrachten worden uitgewerkt en ingeleverd. Tussen de masterclasses door zal twee keer een individueel coachingsgesprek plaats vinden. uitgevoerd.
  • De uitvoering van de ‘challenge’, een project dat als rode draad door de hele leergang loopt.
  • Een stage van tweeënhalve week bij een organisatie buiten het OM, waarin inhoudelijke verdieping en persoonlijke ontwikkeling centraal staan, gevolgd door een terugkomdag met de hele groep. De terugkomdag heeft tot doel te reflecteren op de stageperiode en te leren van elkaars ervaringen.
  • De slotdag, waarop de resultaten van de challenges worden gepresenteerd aan leidinggevenden en andere belangstellenden vanuit het OM, en aan gasten bij wie stages zijn gevolgd c.q. met wie in de challenges is samengewerkt.

Bijzonderheden

  • Gedurende de contactdagen is aanwezigheid verplicht. Het dagelijks werk moet dan wijken, daaraan heeft ieders parket- en teamleiding zich gecommitteerd.
  • De 10e editie van de leergang Aanpak van Ondermijning vindt plaats van januari – november 2023. De aanmeldingstermijn voor kandidaten voor deze editie is gesloten.

Meer informatie

Mocht je meer informatie willen over deze leergang, neem dan contact op via strafrecht@ssr.nl.