Wet Tijdelijk Huisverbod – SSR
Cursussen / Personen- en familierecht / Jeugdstrafrecht / Wet Tijdelijk Huisverbod

Wet Tijdelijk Huisverbod

Maak kennis met de bestuursrechtelijke toetsing bij de toepassing van de Wet tijdelijk huisverbod

De Wet Tijdelijk Huisverbod (eenvoudig weergegeven) geeft gemeenten de bevoegdheid een persoon te gebieden een woning te verlaten, te verbieden daar terug te komen en te verbieden contact te hebben met de huisgenoten. Besluiten op grond van deze wet worden wekelijks genomen. Familierechters behandelen een beroep tegen zo’n besluit. De Raad van State behandelt het hoger beroep.

De samenloop van strafrecht en bestuursrecht en de snelheid waarmee moet worden besloten, zorgen ervoor dat familierechters deze besluiten nogal eens lastig vinden. De meeste medewerkers van de rechtbank behandelen deze zaken niet met grote regelmaat en/of hebben geen ervaring met het bestuursrecht (maar alleen met het familierecht).

De advocaten die deze zaken behandelen zijn regelmatig advocaten die ervaring hebben met het strafrecht of het familierecht, maar niet met het bestuursrecht.

Doel

De cursus heeft tot doel duidelijkheid te verschaffen in (het omgaan met) het bestuursrechtelijk aspect in de besluitvorming in het beroep tegen het opleggen van een tijdelijk huisverbod.

Doelgroep

Rechters en juridisch medewerkers werkzaam in het familierecht.

Inhoud

In deze cursus wordt het bestuurlijke aspect van een zaak besproken:

  • Wat is een huisverbod, wat houdt het in?
  • Wanneer kan een huisverbod ingesteld worden; wat is de procedure (intrekken/verlengen)?
  • Hoe wordt de instelling van het verbod getoetst?

Geen uitvoering gepland

Op dit moment is er voor deze cursus geen uitvoering gepland. Maak gebruik van de button ‘Hou mij op de hoogte’ aan de linkerzijde van deze pagina als je een bericht wilt ontvangen wanneer er een nieuwe uitvoering gepland is.