Schrijven voor elkaar in het bestuursrecht – SSR
Cursussen / Bestuursrecht / Algemeen / Vaardigheden / Schrijven voor elkaar in het bestuursrecht

Schrijven voor elkaar in het bestuursrecht

Effectiever motiveren en formuleren van processtukken

Regievoering is in de afgelopen jaren steeds belangrijker geworden en er vindt meer contact plaats met partijen. Deze professionele ontmoeting richt zich op beroepschriften, verweerschriften en uitspraken. Wat verwachten rechters in een beroep- of verweerschrift? Wanneer vinden ze zo’n stuk overtuigend? Hoe tevreden zijn advocaten / procesvertegenwoordigers over uitspraken van rechters? Wanneer vinden ze een uitspraak effectief?

Doel

Het doel van deze professionele ontmoeting is om zicht te krijgen op elkaars werkwijze en wat men van elkaar nodig heeft in de processtukken. Aan de hand van voorbeelden komt u gezamenlijk tot richtlijnen / adviezen voor effectiever schrijven.

Doelgroep

De cursus staat open voor rechters, raadsheren, stafjuristen, advocaten en procesvertegenwoordigers werkzaam in het bestuursrecht.

Inhoud

Aan bod komen inzichten uit de taalbeheersing over doelgericht schrijven. Naast de theorie worden praktische casus behandeld tijdens de bijeenkomst. Bij de eerste casus wisselen rechters en advocaten / procesvertegenwoordigers van perspectief. Rechters gaan aan het werk als advocaat en advocaten / procesvertegenwoordigers als rechter. Wat was lastig? Welke knelpunten hebt u ervaren? Hoe zouden die opgelost (of voorkomen?) kunnen worden? Bij de tweede casus wordt ingezoomd op de motivering van deze teksten. Daarbij staat de vraag centraal wanneer een motivering adequaat is. Gezamenlijk worden richtlijnen voor effectievere teksten geformuleerd.

Voorkennis

Van u wordt verwacht dat u minimaal vijf jaar ervaring heeft met het schrijven van uitspraken (vonnissen) en/of beroep- en verweerschriften.

Bijzonderheden

Het betreft een interactieve bijeenkomst, met ruimte voor uitwisseling, wisseling van perspectief en discussie. Om te kunnen deelnemen aan de bijeenkomst, is het verplicht een voorbereidingsopdracht te maken. Deze bestaat uit het beschrijven van knelpunten die u signaleert in de stukken van de ander (in uitspraken, dan wel  in beroep- of verweerschriften) en het insturen van een eigen stuk (uitspraak of beroep-/verweerschrift) waar u feedback op wilt ontvangen.

Geen uitvoering gepland

Op dit moment is er voor deze cursus geen uitvoering gepland. Maak gebruik van de button ‘Hou mij op de hoogte’ aan de linkerzijde van deze pagina als je een bericht wilt ontvangen wanneer er een nieuwe uitvoering gepland is.