Actualiteitendag jeugdstrafrecht

Op 24 maart 2023 organiseert SSR een actualiteitendag jeugdstrafrecht in Utrecht. Er zijn nog plaatsen voor deze interessante dag!

De wijze waarop de strafzaak van een jeugdige wordt afgedaan, kan grote gevolgen hebben voor de rest van zijn leven. Jij kunt het verschil maken als je een jeugdstrafzaak met de benodigde deskundigheid kunt behandelen. 

In het plenaire ochtendgedeelte bespreken Danielle Verbree (juridisch adviseur/stafjurist jeugd(straf)recht) en Rianne de Back (landelijk jeugdofficier van justitie) actuele ontwikkelingen op het gebied van het jeugdstrafrecht. In de middag staat een aantal zeer interessante workshops gepland. Een greep uit het aanbod:

Straatcultuur door Matthijs Zwinkels (Universiteit van de Straat)

De rauwe kant van een (online) straatcultuur in kwetsbare wijken is een leerschool en voedingsbodem voor criminaliteit. Het is soms een maatschappij in een maatschappij. Welke negatieve invloeden in een straatcultuur stimuleren een pro-criminele houding onder jongeren? En wat maakt dat zij (eventueel) doorgroeien naar de zware criminaliteit?

De moeder is de sleutel door Diana Sardjoe en Gregory van Geene (netwerkspecialist politie Amsterdam)

Stichting De Moeder is de Sleutel is een zelfhulp-organisatie die bestaat uit moeders waarvan veelal de zonen tussen de wal en het schip dreigen te vallen en hierdoor het verkeerde pad op gaan. Doel van de Stichting is om deze moeders de cruciale rol als ouder te laten herpakken en de regie hierover te behouden. Diana en Gregory gaan met jullie in gesprek over moeders en jongeren die in aanraking zijn gekomen met het jeugdstrafrecht.

VOG en jongeren door Elina van ’t Zand-Kurtovic (Universiteit Leiden) en Daphne de Bruin (COVOG)

Of jongeren met een strafblad toch een VOG kunnen krijgen is niet altijd duidelijk. Jongeren doen soms niet eens meer een aanvraag voor een VOG omdat zij denken dat het toch niet lukt. Hoe wordt er omgegaan met aanvragen VOG? En hoe kunnen strafrechters bij de strafoplegging of -motivering anticiperen op een VOG-afwijzing?

Verstevig je expertise op het gebied van het jeugdstrafrecht en maak het verschil! Meld je aan voor de actualiteitendag op 24 maart. Meer informatie op de cursuspagina.

Nieuwsoverzicht