Initiële opleidingen gestart in virtual classroom

Maandag 6 april 2020 startte een lichting van 36 deelnemers met de opleiding tot rechter en twee dagen daarna begon voor 23 mensen de opleiding tot officier van justitie. Waarom is er voor gekozen om in deze tijden van corona de leergangen van de rechters in opleiding (rio’s) en officieren in opleiding (oio’s) toch te laten doorgaan? En hoe gaat dat in de praktijk?

Gerard Tangenberg, bestuursvoorzitter SSR: “Op dit moment is er al een tekort aan rechters en officieren van justitie. Bij de Rechtspraak zal dat tekort nog toenemen omdat veel rechters en raadsheren in de komende jaren met pensioen gaan. De werkdruk is hoog en de corona-crisis zal niet in een paar weken voorbij zijn. Wanneer we nu geen initiële opleiding aanbieden, zal de achterstand in het aantrekken en opleiden van nieuwe rechters de rechterlijke organisatie straks voor grote problemen stellen”. Omdat contactonderwijs op dit moment niet mogelijk is, biedt SSR daarom onderwijs op afstand aan, met gebruikmaking van alle mogelijke digitale middelen. “Hiervoor is afgelopen weken hard gewerkt door iedereen die betrokken is bij de initiële opleidingen. Bij SSR, maar ook bij de gerechten en parketten”, zegt Tangenberg.

Virtual Classroom

Om onderwijs op afstand mogelijk te maken, heeft SSR geïnvesteerd in twee virtual classrooms. Dit biedt de deelnemers de mogelijkheid om via een live-verbinding contact te hebben met de docenten en met elkaar. De docent staat in het lokaal voor een aantal grote tv-schermen waarop iedereen te zien is. Alle deelnemers zien en horen de docent en zien ook eventuele opdrachten, of whiteboard aantekeningen in beeld. Iedereen kan direct vragen stellen en zelfs in subgroepen aan opdrachten werken. Zo kunnen alle rio’s en oio’s vanuit huis toch ‘aanwezig’ zijn en meedoen.

Digitale hulpmiddelen

Het welkomstwoord voor de rio’s van Gerard Tangenberg op maandag was meteen de doop van de virtual classroom. Een beetje onwennig, maar het werkte. Gedurende het verdere verloop van de startweek kwamen de rio’s nog in het virtuele klaslokaal bij elkaar voor een eerste kennismaking met een civiele en een strafzitting en voor een cursus Apemanagement. Daarnaast presenteerden ze zichzelf door middel van een videocompilatie en verdiepten ze die kennismaking met behulp van Skype.

Om de introductiedagen van de nieuwe oio’s te laten doorgaan, heeft SSR ook gebruik gemaakt van verschillende digitale hulpmiddelen. Zo heette procureur generaal Gerrit van der Burg de oio’s welkom door middel van een videoboodschap en maakte SSR opleidingsmanager Linda Nagelhout met behulp van een screencast de oio’s wegwijs in het oio-portaal. De docenten Diederik Greive en Renée van Geloven namen plaats voor de camera van de virtual classroom om een workshop te geven over morele dilemma’s en beroepsethiek. Tot slot van de eerste dag kregen de oio’s tijdens verschillende speeddates via Skype de mogelijkheid om (hoofd)officieren van justitie de ‘toga’ van het lijf te vragen.

Praktijkervaring

De wisselwerking tussen theorie en praktijk is bij de initiële opleidingen heel belangrijk. Door de huidige omstandigheden kan de praktijk nu een beperktere rol spelen. Het bewaken van de kwaliteit van de opleiding blijft dan ook van het grootste belang. Tangenberg: “De knelpunten die zich voordoen met betrekking tot de praktijkopdrachten, worden zo goed mogelijk opgelost. Het is echter niet uitgesloten dat opleidingen verlengd moeten worden om de noodzakelijke praktijkervaring op te doen. Samen met de gerechten en de parketten zorgen we ervoor dat een ieder de opleiding met de benodigde kennis en vaardigheden verlaat”.

Online-aanbod

SSR grijpt de situatie aan om juist nu vaart te maken met uitbreiding van het online aanbod. De ervaringen die nu worden opgedaan met onder andere de virtual classroom, kunnen worden ingezet om ook in de toekomst cursisten onderwijs te bieden op een voor hen passende manier en passend moment. Zo kan SSR nog beter aan de doelstellingen van ‘just in time’-onderwijs voldoen.

 

 

Nieuwsoverzicht