Familierechter en SSR-docent Cees van Leuven spraakmaker bij NPO

Familierechter en SSR-docent Cees van Leuven is begin juli door de commissie Rouvoet gevraagd om een expertteam te leiden dat de gang van zaken rond complexe scheidingen moet verbeteren. Naar aanleiding hiervan was hij onlangs te gast bij het radioprogramma Spraakmakers (NPO radio 1). Van Leuven gaf tijdens de uitzending aan dat er meer aandacht moet komen op het terrein van psychologie en communicatie binnen het personen- en familierecht.

Van Leuven, die al bijna dertig jaar bezig met het begeleiden van scheidingen, eerst als advocaat en daarna als rechter, ziet dat de aandacht voor het onderwerp is toegenomen. In het radio-interview geeft hij aan dat het standaard rolpatroon van de vrouw thuis en de man als kostwinner aan het wijzigen is, ook op juridisch vlak. Toch is er wat hem betreft tijdens cursussen en trainingen nog te veel aandacht voor de juridische kant van het opleiden en te weinig voor communicatieve/psychologische kant. SSR cursusmanager Barbara Admiraal: “We realiseren ons dat deze vraag steeds meer toeneemt. Ons aanbod bevat dan ook meerdere trainingen voor startende en ervaren rechters, waar aandacht wordt besteed aan de door Cees Van Leuven genoemde zaken.

Beluister het interview met Cees van Leuven

SSR-aanbod

Zitting houden familierecht: Praktijk en ervaring
In deze tweedaagse training voor de startende familierechter wordt aandacht besteed aan de cruciale vaardigheid om verbinding te maken (en te houden) met alle belanghebbenden bij een zitting. De eigen beleving en attitude van de rechter spelen daarbij ook een rol. Deze training biedt waardevolle inzichten en technieken om tot de kern van het conflict door te dringen en interventies te plegen waardoor er een einde kan komen aan de verdeeldheid tussen partijen.

Eerste uitvoering: 22 oktober en 19 november 2019, SSR Utrecht.

Zittingsvaardigheden: wetmatigheden en conflicten in scheidingen
Wat als de ouders er niet in zijn geslaagd om voorafgaand aan de scheidingsprocedure niet tot overeenstemming te komen over de inhoud van het ouderschapsplan? Hoe ga je om met deze situatie? En hoe ver kan en wilt u als rechter gaan? In deze tweedaagse training komen onder andere aan de orde: de typische gedragingen (wetmatigheden en conflictpatronen) van partners in een relatie, de ontwikkelingsstadia van een gezin en hoe de rechter kan handelen in een (complexe)scheiding.

Eerste uitvoering op 16 en 17 december 2019, SSR Utrecht.

Rechtspraak en moeilijke mensen
Over hoe om te gaan met ‘moeilijke mensen’, waaronder mensen met een psychische of persoonlijkheidsstoornis. Tijdens deze cursus wordt aandacht besteed aan de rol van persoonlijkheids- en psychische stoornissen bij de opvoeding van een kind. Daarnaast worden gesprekstechnieken voor het spreken met ‘moeilijke mensen’ belicht en is er aandacht voor kennisbronnen over persoonlijkheids- en psychische stoornissen.

Eerste uitvoering: 4 oktober 2019, SSR Rotterdam.

Hechting, gezinspatronen en omgang
Paul wil niet meer naar papa; over ouderafwijzing. Op deze dag wordt aan de hand van theorie en praktijkvoorbeelden aandacht besteed aan de verschillende vormen en oorzaken van ouderafwijzing. U leert oudervervreemding herkennen en hoe u hier mee om kunt gaan als rechter. De docenten geven voorbeelden van preventie, aanpak en behandeling en gaan dieper in op het juridisch kader.

Nieuwe uitvoeringen worden op korte termijn gepland. Mocht u belangstelling hebben dan kunt u dit kenbaar maken bij de SSR servicedesk. U ontvangt dan bericht wanneer er nieuwe data bekend zijn.

Nieuwsoverzicht