Seminar over radicalisering: ervaringen uitwisselen op Europees niveau

In samenwerking met de Academy of European Law (ERA) organiseerde SSR op 8 en 9 maart in het Beatrixgebouw in Utrecht een seminar over radicalisering. Dit seminar maakte deel uit van het Justice Programme van de Europese Commissie waarbij in meerdere landen bijeenkomsten over Radicalisering werden aangeboden.

seminar over radicalisering

Het seminar met als titel ‘Rehabiliation and alternative sanctions to detention for radicalised individuals’ richtte zich op rehabilitatie en alternatieve sancties (anders dan detentie), die kunnen worden opgelegd aan geradicaliseerde individuen. Een tiental sprekers uit onder andere Roemenië, Nederland, België, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk lieten hun licht schijnen op de Europese standaarden in relatie tot omgang met geradicaliseerde individuen, de relevante EU kaderbesluiten en risicoanalyses. Ook konden de ruim vijftig deelnemers kiezen uit drie verschillende workshops: ‘National differences in the rehabilitation of radicalised individuals’ door Geert Mol (NL) & Veerle Pasmans (BE), ’Supervision within the context of Framework Decisions’ door Ioan Durnescu (RO) & Anton van Kalmthout (NL) en ‘Restorative justice’ door Tim Chapman (VK). De workshops boden een goede gelegenheid om een casus uit te werken en om ervaringen uit te wisselen.

SSR Internationaal

Naast het in samenwerking met de Academy of European Law georganiseerde seminar, is internationaal actief in onder ander het European Judicial Training Network (EJTN) dat de ontwikkeling, opleiding en uitwisseling van kennis en vaardigheden van de rechterlijke macht in de Europese Unie promoot. SSR faciliteert de internationale samenwerking en uitwisseling van kennis ook door het regelen van stages, werkbezoeken en studiereizen. In de kalender van het EJTN treft u ook een overzicht aan van alle cursussen op het gebied van Terrorisme.

Nieuwsoverzicht