Themadag ‘Problematische schulden’ op 30 mei

Wat vraagt toezicht van de rechter in het kader van de Wet schuldsanering natuurlijke personen en schuldenbewind Boek 1? Wat zijn dilemma’s bij dossieroverstijgend toezicht? Hoe zijn de toezichthoudende en rechtsprekende taak van de rechter te verenigen? En wat zijn de ervaringen van bewindvoerders en onderbewindgestelden? Op dinsdag 30 mei 2017 organiseert SSR de themadag ‘Problematische schulden’ waar het toezicht op bewind door de kanton- of insolventierechter centraal staat.

Sarah Sylbing en Ester Gould
Foto: Jean Counet

De Algemene Rekenkamer presenteerde in 2016 het document ‘Aanpak problematische schulden’. Hierin werd het aantal Nederlandse huishoudens met een problematische schuld (of het risico daarop) op 16% geschat. Daarnaast meldde de Raad voor de rechtspraak op 16 februari jongstleden dat eind 2016 326.100 meerderjarigen onder een vorm van bewind stonden. En dat het aantal meerderjarigen dat niet zelf de eigen financiën kan beheren elk jaar toeneemt. Rechters hebben dan ook steeds vaker te maken met partijen met problematische schulden, onder andere bij de Wet schuldsanering natuurlijke personen (Wsnp) en beschermingsbewind en soms bij een combinatie daarvan. Een reden voor SSR om een themadag over dit onderwerp te organiseren.

De dag start met een bijdrage van Sarah Sylbing en Ester Gould, verkozen tot journalisten van het jaar 2016 naar aanleiding van hun documentairereeks ‘Schuldig’. Zij belichten (hun ervaringen met) mensen met problematische schulden en hun visie op hulpverlening en rechtspraak. Jenny Hofman (rechter en voorzitter expertgroep CBM), Ellen Penders (rechter en lid Guardianship Int.) en Piet Neijt (rechter en docent Wsnp), leiden vervolgens het gesprek in over vragen als: Wat houdt toezicht in bij curatele, bewind en mentorschap (CBM) en volgens de Wsnp? Hoe ziet dossieroverstijgend toezicht eruit? Welke taakopvatting hebben bewindvoerders en hoe evalueert u bewindvoerders? Daarbij delen een bewindvoerder Wsnp en een bewindvoerder Boek 1 hun visie en ervaring.

Aanmelden

Naast kanton- en insolventierechters staat de dag ook open voor juridisch medewerkers en stafjuristen insolventie en kanton/CBM. Inschrijven is mogelijk via uw opleidingscoördinator (cursuscode CRZSSCHU).

 

Nieuwsoverzicht