Themadag ‘Overheidsaansprakelijkheid in milieu- en gezondheidszaken’

Op vrijdag 7 april 2017 organiseert het kenniscentrum Milieu en Gezondheid in samenwerking met SSR de themadag ‘Overheidsaansprakelijkheid in milieu- en gezondheidszaken’. Tijdens het ochtendprogramma komen de civiel-, straf-, en bestuursrechtelijke aspecten van de overheidsaansprakelijkheid aan de orde. Daarbij is er bijzondere aandacht voor het EVRM. In het middagprogramma worden er vier themasessies aangeboden.

In het gezamenlijke ochtendprogramma wordt zowel de theorie als de praktijk belicht. Tijdens het middagprogramma kan uit twee van de vier aangeboden themasesies gekozen worden.

Dagvoorzitter:


Prof. mr. I (Ivo) Giesen
, hoogleraar privaatrecht aan het Molengraaff Instituut voor Privaatrecht van de Universiteit Utrecht en programmaleider van UCALL (Utrecht Centre for Accountability and Liability Law).

Ochtendprogramma

Sprekers:

 

Prof mr. T. (Tom) Barkhuysen is hoogleraar staats- en bestuursrecht aan de universiteit van Leiden en is advocaat bij Stibbe. Hij heeft veel kennis van de invloed van het EU-recht en de (Europese) mensenrechten op het nationale staats- en bestuurs(proces)recht.

 

 


Mr. dr. A.S. (Arthur) Hartmann
is raadsheer in het gerechtshof ’s-Hertogenbosch bij de afdeling strafrecht. Hij heeft bijzondere kennis van het bestuursstrafrecht.

 


Dr. André Krom
, filosoof/ethicus en senior beleidsadviseur nieuwe technologieën bij het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu). Hij studeerde wijsbegeerte (ethiek, sociale en politieke filosofie). In 2014 promoveerde hij op een onderzoek naar de mogelijkheid om dwang en drang bij infectieziektebestrijding te rechtvaardigen met een beroep op het schadebeginsel. Hij is met name geïnteresseerd in vraagstukken rond morele verantwoordelijkheid.

Middagprogramma

In de middag hebben deelnemers de gelegenheid om twee van de vier themasessies te volgen.

Themasessie 1: De overheid als secundaire aansprakelijke partij in het civiele recht

 

Mr. K. (Kirsten) Maes is naast advocaat bij Van Benthem & Keulen als buitenpromovenda verbonden aan de Universiteit Utrecht, waar zij werkt aan een proefschrift over secundaire aansprakelijkheden. In 2015 ontving zij de Molengraaff Instituut Scriptieprijs voor haar scriptie ‘De reikwijdte van de zorgplicht van secundaire, private partijen’. In 2016 won zij met dezelfde scriptie de landelijke scriptieprijzen van de Stichting Beer Impuls en JBL&G.

Themasessie 2: Het aansprakelijkheidsrecht en de fundamentele rechten uit het EVRM

 

Mr. dr. J. (Jessy) Emaus is als universitair docent en onderzoeker verbonden aan het Molengraaff Instituut voor Privaatrecht. Zij doceert op het gebied van het privaatrecht en verricht onderzoek binnen de Utrechtse onderzoekscentra Utrecht Centre for Accountability and Liability Law (UCALL) en Utrecht Centre for Regulation and Enforcement in Europe (RENFORCE). Jessy Emaus heeft in 2012 haar promotieonderzoek afgerond. In dat onderzoek stond de vraag centraal op welke wijze het aansprakelijkheidsrecht kan bijdragen aan de handhaving van fundamentele rechten.

Themasessie 3: Nadeelcompensatie en schadevergoeding in het nieuwe omgevingsrecht

 

Mr. J. (Jeroen) Huijben is werkzaam bij het Ministerie van Infrastructuur en Milieu als senior beleidscoördinator in de programmadirectie Eenvoudig Beter. Hij zal u aangeven hoe nadeelcompensatie van schade door overheidsoptreden onder de nieuwe Omgevingswet zal worden geregeld en nader ingaan op de gemaakte keuzes in het wetsvoorstel.


Themasessie 4: De strafrechtelijke aansprakelijkheid van overheden

 

Mr. dr. D. (David) Roef is universitair hoofddocent Straf(proces)recht aan Maastricht University en gepromoveerd op een rechtsvergelijkende studie naar de strafrechtelijke aansprakelijkheid van overheden voor milieuverstoring. Als onderzoeker werkte hij voor de regeringscommissie over vervolgingsimmuniteit van overheden. Ook was hij de landrapporteur voor een EU-onderzoek naar de aansprakelijkheid van rechtspersonen uitgevoerd door het Institute for International Research on Criminal Policy. Tijdens de themadag belicht hij de aansprakelijkheid van overheden vanuit een strafrechtelijk perspectief.


Bekijk het (voorlopige) programma.

Aanmelden

U kunt zich tot 24 maart aanmelden o.v.v. ‘Themadag Overheidsaansprakelijkheid in milieu- en gezondheidszaken’ via uw opleidingscoördinator (code CRZSTKOA ). Na aanmelding ontvangt u per e-mail een bevestiging van inschrijving. Via een link in deze bevestigingsmail kunt u vervolgens uw voorkeuren opgeven voor het te volgen middagprogramma. Bij de indeling zal hier zoveel mogelijk rekening mee worden gehouden. Er is plaats voor maximaal 120 deelnemers.

Kosten

Deelname aan de Themadag ‘Overheidsaansprakelijkheid in milieu- en gezondheidszaken’ is kosteloos. Bij annulering na 24 maart 2017 en bij het niet doorgeven van afwezigheid, wordt echter vijftig euro administratiekosten in rekening gebracht.

PE-punten

Aan de gerechten wordt geadviseerd om vijf PE-punten toe te kennen voor deelname aan deze studiedag.

Hebt u nog vragen? Neem dan contact op met de SSR Servicedesk T: 088 361 3212 / E: ssrservicedesk@ssr.nl.


Nieuwsoverzicht