Nieuw: master ‘Meervoudige causaliteit’

Hoe gaat u om met hoofdelijke aansprakelijkheid, causaal verband, eigen schuld en de schadebeperkingsplicht? Meervoudige causaliteit stelt zelfs de meest ervaren rechters weleens voor vragen waarop het antwoord niet direct helder is. Wetenschappers Anne Keirse (hoogleraar burgerlijk recht) en Eric Tjong Tjin Tai (hoogleraar privaatrecht) gaan graag met u in gesprek hierover tijdens de SSR-master ‘Meervoudige causaliteit’ op 19 mei 2016 in de Jaarbeurs te Utrecht.

Tijdens de master worden de diverse grondslagen voor meervoudige causaliteit en de praktische en processuele aspecten hiervan behandeld. Hierbij worden de verschillende te kiezen uitgangspunten en oplossingsrichtingen van de sprekers en medecursisten op dit terrein meegenomen. Deelnemers krijgen op deze manier diverse handvatten aangereikt om te beoordelen wanneer voor welke oplossing gekozen kan worden. Daarbij wordt artikel 6:101 BW, dat een slechte reputatie heeft en veelal als ‘weerbarstig’ wordt beschouwd, hanteerbaar gemaakt. De cursus stelt de artikelen 6:98 tot en met 6:102 BW centraal.

Opzet

In de ochtend bespreekt prof. dr. Eric Tjong Tjin Tai (hoogleraar burgerlijk recht Molengraaff instituut, Universiteit Utrecht en (parttime) raadsheer Gerechtshof Amsterdam), het onderwerp ‘Meervoudige causaliteit’. In de middag staat het onderwerp ‘Eigen schuld’ centraal. Prof. dr. Anne Keirse (hoogleraar privaatrecht Universiteit van Tilburg en raadsheer plv. Gerechtshof ‘s- Hertogenbosch).

De volgende elementen komen daarbij aan de orde: per dagdeel nog nader uit te werken, bijvoorbeeld: voordeelstoerekening, schadebeperkingsplicht, eigen schuld, meerdere daders, proportionele aansprakelijkheid, kansberekening/verlies van een kans, hoofdelijke aansprakelijkheid en bewijsperikelen (omkeringsregel, tegenbewijs).

Voorkennis/ervaring

De master is bedoeld voor rechters, raadsheren en stafjuristen met minimaal vijf jaar ervaring op het gebied van het aansprakelijkheidsrecht. Van de deelnemers wordt verwacht dat zij geruime civiele kennis hebben en met enige regelmaat vonnissen schrijven waarin meervoudige causaliteit aan de orde komt. Van de deelnemers wordt verwacht dat zij een opvatting hebben hoe dit onderwerp moet worden toegepast in beslissingen en bereid zijn die opvatting met de inleiders en de andere deelnemers te delen.

Aanmelden master ‘Meervoudige causaliteit’

Aanmelden is mogelijk via uw opleidingscoördinator (cursuscode CRZSODMC).


Nieuwsoverzicht