Magistraten lopen stage in Europa

Via het Exchange Programme van het European Judicial Training Network (EJTN) hebben Europese magistraten de mogelijkheid om stage te lopen in Europa. Ongeveer vijftig Nederlandse rechters, raadsheren, officieren van Justitie en advocaten-generaal lopen in 2017 twee weken stage in Europa. In samenwerking met gerechten en parketten verzorgt SSR het programma voor de vijftig buitenlandse gasten die dit jaar in Nederland een stage volgen.

Europese stageplaatsenNadat afgelopen november ingeschreven kon worden op de Europese stageplaatsen, heeft het EJTN een verdeling gemaakt over de achtentwintig lidstaten. Uit Nederland zijn er dertig rechters/raadsheren en acht officieren/AG’s geselecteerd. Zij zijn geplaatst in diverse Europese landen waaronder Roemenië, Duitsland, Spanje, Frankrijk en Zweden.

Naast de uitzending van Nederlandse magistraten worden er vijftig magistraten uit Europa in Nederland ontvangen. SSR organiseert de ontvangst van deze buitenlandse collega’s in nauwe samenwerking met de gerechten en parketten.

Gedurende de eerste week worden de zesendertig rechters/raadsheren en veertien officieren/AG’s meegenomen in onder andere de diverse Nederlandse rechtsgebieden, het Nederlandse rechtssysteem en de positie van de Raad voor de rechtspraak en het Parket Generaal. Daarnaast brengen zij een bezoek aan Eurojust en het International Criminal Court. De tweede week brengen zij door bij een gerecht of parket om zo van dichtbij te zien wat het werk van de Nederlandse magistraat inhoudt. Ook worden er verschillende zittingen bijgewoond.

Mocht uw gerecht of parket ook een bijdrage aan het Exchange Program willen leveren door buitenlandse magistraten te ontvangen, dan kunt u zich hiervoor aanmelden door een mail te sturen naar onderstaand e-mailadres.

Europese stageplaatsen in 2018

De inschrijving voor stageplaatsen in 2018 opent in november 2017. Meer informatie hierover leest u rond die tijd op ssr.nl en in de SSR-nieuwsbrieven. U kunt uw interesse op voorhand kenbaar maken door een mail te sturen naar ssr.international@ssr.nl.

Nieuwsoverzicht