Leiderschapstrainingen voor en door de Rechtspraak

Om leiderschapstrainingen te ontwikkelen die goed aansluiten bij de doelgroep, leggen de adviseurs van het SSR-team MD regelmatig hun oor te luisteren bij leidinggevenden uit de Rechtspraak. Voor twee nieuw te ontwikkelen modules (Teamsturing en Organisatiekunde) zoekt het team leidinggevenden die willen meewerken aan het ontwerpen ervan.

Het oor te luisteren leggen

SSR-cursusmanager Floor Boekhorst, onder andere verantwoordelijk voor Oriëntatie op leidinggeven en het MD-traject voor teamvoorzitters: “De bestaande MD-trajecten evalueren we via digitale evaluatieformulieren en door met regelmaat contact te zoeken met deelnemers. Ook zijn we geregeld bij de sessies aanwezig om te kijken wat er speelt in het werkveld van deze groep. Wat houdt de deelnemers bezig? Wat zouden ze verder willen leren? Dat is voor ons input voor nieuwe trainingen en ook voor het aanpassen van de bestaande trajecten.”

Brainstormen over nieuwe modules

Op basis van deze informatie zijn vorig jaar de verdiepende modules Interne leiderschapscommunicatie, Resultaatgericht sturen en Veranderkunde tot stand gekomen. “Om een nieuwe leeractiviteit te ontwerpen, starten we met een ontwerpsessie waarbij we een aantal leidinggevenden uit de specifieke doelgroep uitnodigen. Dit zijn inhoudelijke sessies waarin we met de aanwezigen aan de slag gaan met vragen als: Wanneer je kijkt naar resultaatgericht sturen, wat zijn dan voor jou kritische situaties? Hoe stuur je daar nu op? En wat zou je daarin wel anders willen doen? Doordat er van verschillende gerechten leidinggevenden aanwezig zijn, ontstaat er een levendige uitwisseling.

Voor en door de Rechtspraak

De uitkomsten van zo’n sessie worden verwerkt in een uitgebreide omschrijving met leerdoelen, thema’s en werkvormen voor de specifieke module. Aan de hand van deze omschrijving zoeken we vervolgens een geschikte trainer of docent. Vaak zijn de leden van de ontwerpgroep hier actief bij betrokken. De gekozen trainer maakt vervolgens een concreet programma op basis van het ontwerp. Op deze manier zijn alle trainingen niet alleen voor maar ook door de Rechtspraak ontworpen.

Denkt u mee?

Voor twee nieuw te ontwikkelen modules zoekt het team MD leidinggevenden die mee willen ontwerpen. Het gaat om twee verdiepende modules die voor 2017 op het programma gaan: Teamsturing en Organisatiekunde. Voor beide modules ontwikkelen we een variant voor teamvoorzitters en afdelingsvoorzitters, en een variant voor hoofden administratie en hoofden juridische ondersteuning. Spreekt één van de onderwerpen u aan, dan nodigen we u van harte uit om mee te werken.

Wat betekent deelname aan een ontwerpgroep?

  • Bijwonen van (meestal) twee brainstormsessies van elk circa twee uur; bij SSR in Utrecht;
  • Tussentijds meelezen met het conceptontwerp en hierop reageren via e-mail;
  • Indien u wilt: een bijdrage leveren aan de selectie van trainers en/of docenten.

De ontwerpfase van Teamsturing start in april.

De ontwerpfase voor de eerste nieuwe verdiepende module Teamsturing gaat in april van start. Is teamsturing een onderwerp dat u na aan het hart ligt, geef u dan op of stel uw vragen aan Floor Boekhorst: f.boekhorst@ssr.nl of 06 1164 2104.

Nieuwsoverzicht