Geanimeerde themamiddag Privacy in letselschade- en verzekeringszaken

Op 10 november vond de Themadag ‘Privacy in letsel en verzekeringszaken’ plaats in het UCK (Utrechts Centrum voor de Kunsten) georganiseerd door SSR in samenwerking met het Kenniscentrum Milieu en Gezondheid en het Kenniscentrum Verzekeringsrecht. Onderwerpen die onder meer aan de orde kwamen: de Gedragscode Persoonlijk Onderzoek, materiële controle door de zorgverzekeraar, verwerking van persoonsgegevens door verzekeraars en het inzagerecht.

Na een woord van welkom door Dolf Harinxma thoe Slooten, lector civiel SSR, schetste de middagvoorzitter, Peter Blok, het kader voor het thema. Hierna volgden drie boeiende presentaties.

themamiddag Privacy in letselschade- en verzekeringszaken

Petra Oskam, advocate bij Kennedy Van der Laan Amsterdam, vertelde wat de reden is voor de Gedragscode Persoonlijk onderzoek, die verzekeraars volgen, en wanneer en hoe deze van toepassing is. Daarbij ging ze ook in op de praktijk van het persoonlijk onderzoek en internetonderzoek door de verzekeraars. Martin Buijsen, hoogleraar recht & gezondheidszorg Erasmus Universiteit Rotterdam, besprak de materiële controle door zorgverzekeraars en de belangen die daarbij spelen. Hij schetste kort het wettelijk kader voor de uitvoering van de materiële controle en de protocollen die verzekeraars daarbij moeten volgen. Als derde spreker ging Jørgen Simons, advocaat Leijnse Artz Rotterdam, in op de regelgeving omtrent de bescherming van persoonsgegevens en de wijzigingen daarin door het van toepassing worden van de Algemene Verordening Gegevensbescherming op 25 mei 2018. De focus lag daarbij op het inzagerecht van betrokkenen met speciale aandacht voor inzage in/afschrift van het medisch advies aan de verzekeraar als wederpartij.

De aanwezigen gingen na de presentaties aan de slag met praktijkvragen over deze onderwerpen. Enthousiast kropen ze in de huid van partijen in dit soort zaken. Nadat in kleine groepjes de tactiek in de rechtszaak was besproken, werd dit standpunt verdedigd in een plenaire setting. De geanimeerde presentaties maakten duidelijk dat er goed nagedacht was over de verschillende kanten van de casus en de positie van partijen. Tijdens de afsluitende borrel werd daar ook nog geanimeerd over nagepraat.

Met interessante bijdragen van enthousiaste sprekers en een actieve participatie van de deelnemers kijken we terug op een geslaagde dag.

Nieuwsoverzicht