Actualiteitendag ‘Personen- en familierecht’ vernieuwd

Elke week worden tientallen uitspraken op het terrein van het personen- en familierecht gepubliceerd. Slechts een klein aantal wordt geannoteerd. Wilt u – als rechter of secretaris – weten welke uitspraak iets toevoegt aan de rechtsontwikkeling? Kom dan op 20 april 2017 naar de actualiteitendag ‘personen- en familierecht’ in Utrecht.

SSR Actualiteitendag ‘Personen- en familierecht’

Prof. Paul Vlaardingerbroek kanaliseert in het ochtenddeel de meest recente uitspraken, nieuwe wetgeving en rapporten. Hij gaat daarbij met name in op afstamming, adoptie, gezag en omgang, kinderbescherming en het procesrecht. Uiteraard komt het omvangrijke rapport van de staatscommissie ‘Herijking ouderschap’ daarbij aan de orde. Nieuw tijdens de actualiteitendag is dat in de middag deelgenomen kan worden aan workshoprondes. Hierbij kan gekozen worden voor drie van de onderstaande vijf onderwerpen:

  1. Vreemdelingrecht in kort bestek
  2. Culturele achtergronden van recent ingestroomde vreemdelingen
  3. Tijdig diagnosticeren van kindermishandeling
  4. Vaders in de opvoeding
  5. Aanpak complexe scheidingen in de rechtspraak

Hoe lang duurt een asielprocedure en waar hebben vreemdelingen recht op? Kunnen zij aanspraak maken bij de gemeente op jeugdhulp? Jan-Joost van Gastel (rechtbank Gelderland / lector personen- en familierecht SSR) geeft vanuit het vreemdelingenrecht antwoorden. In een tweede workshop wordt aandacht geschonken aan culturele aspecten. Is in het land van herkomst sprake van gelijkwaardig ouderschap na scheiding? En zo niet wat betekent dat dan voor de effectiviteit van rechterlijke beslissingen?

Waarheidsvinding is van groot belang als het gaat om kwetsbare gezinssituaties waarin een vermoeden van kindermishandeling wordt geuit. Wat kan wel en wat is niet meer verantwoord? Hoe kan meer zicht komen op het risico van kindermishandeling. Soms is een forensische rapportage noodzakelijk. Wanneer kun je daar nog om vragen? Is er meer regie te voeren? En wat kunnen we leren van een forensisch kinderarts? Vragen die centraal staan tijdens de derde workshop.

Ook is er aandacht voor de rol van de vader in de opvoeding. Hoe bereik je dat vaders niet alleen een ‘Sinterklaasrol’ spelen in het leven van hun kind, maar dat zij na scheiding een wezenlijke bijdrage kunnen blijven geven aan de opvoeding? Bij jonge kinderen is het van groot belang dat zij ook een kwalitatief goede hechting ontwikkelen met hun vader. Hoort een overnachting daarbij of is het voldoende om een paar momenten per week de zorgtaken overdag te vervullen? Emeritus hoogleraar pedagogiek, Louis Tavecchio bepleit meer evenwicht tijdens de workshop ‘Vaders in de opvoeding’.

Deirdre Klijn (rechtbank Noord-NL) geeft in een vijfde workshop de actuele stand van zaken weer met betrekking tot het visiedocument van de rechtspraak over (echt)scheiding van ouders met kinderen. Wat kunt u binnen uw rechtbank doen om de aanbevelingen en best practices te implementeren? Wat heeft prioriteit? En is het wel nodig om werkwijzen te veranderen?

Aanmelden

Kortom, 20 april 2017 is een must voor de professional op het gebied van het personen- en familierecht. Bijgepraat en geïnspireerd kunt u verdergaan met zaken die mensen raken tot in het diepst van hun bestaan. Daarbij kunt u al uw vragen kwijt aan deskundigen uit de praktijk. De actualiteitendag ‘Personen- en familierecht’ vindt plaats in de Jaarbeurs Utrecht. U kunt zich aanmelden via uw opleidingscoördinator (cursuscode CAZGWSPF).


Nieuwsoverzicht