Veelzijdig magazine over de kracht van leren in de rechterlijke organisatie

Een magazine dat stof geeft tot denken en leren. Vol aansprekende best practices op het gebied van leren en werken binnen en buiten de rechterlijke organisatie. Deze SSR-uitgave ontvingen gerechten en parketten de afgelopen weken. Het magazine laat de kracht van leren en professionele ontwikkeling in de rechterlijke organisatie zien – via interviews, opinies en achtergrondverhalen.

Zo komt AMC-bestuursvoorzitter Marcel Levi aan het woord, die een passievol pleidooi houdt voor motivatie op de werkvloer. ‘Je moet je toetsbaar opstellen’, zegt Levi over de  vanzelfsprekendheid van leren voor extra verantwoordelijke professionals zoals artsen en rechters. Ook aandacht in het magazine voor de leerzame spiegel die raadsheren krijgen voorgehouden door advocaten uit hun regio. Deze simpele en doeltreffende formule van de spiegelbijeenkomst wordt onder meer toegepast op gerechtshof -’s Hertogenbosch.

Dit soort intervisie tussen ketenpartners heeft advocaat Robert van der Laan naarstig gemist, bekent hij in zijn opiniestuk. Van der Laan pleit voor meer onderlinge feed back en wijst op het probleem dat een deel van de rechters broodnodige specialistische kennis mist. Tamara Trotman, raadsheer strafrecht bij hof Den Haag, betreurt in haar opinie de lage landelijke scores voor permanente educatie in de Rechtspraak. ‘Het op peil houden en verdiepen van je vakkennis is een recht en een plicht’, aldus Trotman. Daar zijn voor rechters genoeg mogelijkheden voor, laat ze zien.

‘Leren in actie’ heet het prikkelende verhaal waarin trends in leren en werken bij het Openbaar Ministerie voorbij komen. Rode draad: de realiteit van de dagelijkse praktijk heeft een centrale plek veroverd in het onderwijs aan officieren van justitie en andere OM-professionals. Degenen die een leergang gevolgd hebben worden vervolgens ambassadeurs van dat vak op de werkvloer. Zo krijgt action learning een toepasselijke plek in het dynamische werk aan het front van de criminaliteit. Veelzijdig is ook het artikel over digitale lesvormen bij SSR: een verdiepend video-interview, een laagdrempelig opstapje voor klassieke live lessen of een volwaardig digitaal college waar realtime vragen worden beantwoord. In dit verhaal over de virtuele SSR-bibliotheek gaat de digitale schatkist open.

Dirigent Hans Leenders vertelt in een interview waarom de dirigent de baas is in zijn orkest. Het bestuur van de rechterlijke organisatie mag volgens Leenders wat strenger zijn voor de autonome rechter of officier van justitie. Gedeeld vakmanschap is het hoogste belang, vindt hij. ‘Academische rechtbanken, een hele interessante gedachte’, vindt AMC-voorzitter Levi tenslotte. Als hoofd van het grootste academische ziekenhuis van Nederland kent hij de voordelen van het aanwijzen van speciale onderzoek- en onderwijscentra. Daardoor lopen de academische ziekenhuizen voorop in de wereld. Levi vindt het voor de rechterlijke macht de moeite waard om dit concept te verkennen.

Het leren werken magazine is gestuurd naar communicatieafdelingen en contactpersonen binnen de gerechten en parketten. Extra exemplaren zijn aan te vragen via communicatie@ssr.nl.

Bekijk hier de digitale versie van het leren werken magazine.

Nieuwsoverzicht