Training ‘Zittingsvaardigheden’ biedt voordelen in teamverband

‘Op efficiënte wijze onderhoud plegen’. Zo kon het resultaat van de incompany-variant van de training ‘Zittingsvaardigsheden personen- en familierecht’ na afloop beschreven worden. Voor zowel SSR als de rechtbank Gelderland een eyeopener. De training wordt daarom in de toekomst ook als teamtraining aangeboden.

De SSR-training ‘Zittingsvaardigheden’ was door de rechtbank Gelderland incompany betrokken van SSR en maakte deel uit van de studiedagen van de drie teams familie- en jeugdrecht. “Voor deze teamdagen hebben we een nieuwe opzet gemaakt waarbij met slechts drie docenten een groep van zestig collega’s (rechters én juridisch medewerkers) getraind werd.”, vertelt SSR lector Gea Brands. Onder leiding van trainers Cees van Leuven, Peter de Beer en Frans van Arem werd in groepen van tien deelnemers de matrixmethode geoefend. Onder leiding van eigen teamleden Sandra Overkamp, Marcel Snijders en Gea Brands werd daarnaast de confrontatiemethode geoefend. Brands: “Voor sommigen was het de eerste keer dat er geoefend werd met deze interventiemethodes. Anderen konden hun ervaringen hiermee doorgeven. Een duidelijk voordeel wanneer je werkt met bestaande teams.”

Rol juridisch medewerker

Een ander belangrijk aspect van het werken met bestaande teams is dat er wordt geoefend met zowel rechters als juridisch medewerkers. Tijdens de training wordt de rol van de juridisch medewerker expliciet onder de aandacht gebracht. “Een rechter doet de zitting en een juridisch medewerker schrijft. Ja toch? Na deze cursus zag ik voor het eerst dat mijn rol als juridisch medewerker breder kan zijn. Namelijk observeren en teruggeven aan de rechter wat het effect van een interventie is.”, aldus een juridisch medewerker uit het familie-team van de rechtbank Gelderland. Brands licht toe: “Juist omdat de zitting zo’n belangrijk moment is in familie- en jeugdzaken, vraagt dit ‘onderhoud’ van de rechter door voortdurend vaardigheden te trainen in het stellen van de juiste vragen. De rol van de juridisch medewerker kan hierbij heel waardevol zijn. Een eenmalige training in interventiemethoden geeft een goede start en kan op de werkvloer worden uitgebouwd. Daarom heeft het meerwaarde om de oefeningen met rechters én juridisch medewerkers te doen. De training is daarom bij uitstek geschikt voor teamdagen.”

Teamtraining in 2017

De training ‘Zittingsvaardigheden’ wordt in 2017 als teamtraining aangeboden en kan onderdeel zijn van een teamdag. SSR neemt in de maanden juni en juli contact op met de gerechten om de interesse te peilen. Geïnteresseerden kunnen op voorhand informatie opvragen bij cursusmanager Andreéke van Poelje.

Nieuwsoverzicht