SSR verlegt wissels bij resultaatgericht sturen op gerechten

Het sturen op resultaat is binnen veel gerechten een belangrijk thema. Rechtbank Noord-Holland besloot de uitdaging aan te gaan en schakelde SSR in om de balans op te maken: wat doen we al wel, en waar is nog behoefte aan? Volgens waarnemend president Ingrid Corbeij heeft de gezamenlijke zoektocht veel opgeleverd. SSR gebruikt de ervaringen voor een verdiepend module over resultaatgericht sturen voor leidinggevenden, die landelijk aangeboden wordt. “De trein rijdt al, we verleggen alleen een aantal wissels.”

Wissels

 

Aansluiting

“Ieder gerecht worstelt met de vraag hoe je effectief stuurt op resultaten. Hoe benoem je resultaten en doelen binnen je jaarplan-cyclus? Hoe vertaal je dat van onderop naar teams en individuele medewerkers?”. Voor waarnemend president Corbeij van rechtbank Noord-Holland was het eind vorig jaar duidelijk dat haar gerecht spijkers met koppen moest slaan. En dat daar hulp van buitenaf voor nodig was. “We hebben het eerst geprobeerd met een extern bureau. Die hield een vlammend verhaal, maar miste de aansluiting met de wereld van de Rechtspraak. Het wordt lastig als iemand onze werkvloer niet kent. SSR heeft die kennis wel, dus gingen we met hen verder.”

Rijdende trein

Ingrid CorbeijSSR had eerder bij rechtbank Noord-Nederland ervaring opgedaan met een in company traject rond sturen op resultaten. “We hebben bewust gekozen voor een positieve benadering”, vertelt Marije Van Duijne Strobosch, MD-adviseur bij SSR. “We zijn eerst gaan inventariseren wat er bij rechtbank Noord-Holland al gebeurde op dit gebied. Er bleek al veel te lopen, zoals het maken van afspraken in kleinere clusters. Er draaiden ook twee pilots. We hebben uitgelegd dat we op een rijdende trein stappen, die het al best goed doet. Het gaat dan om het verleggen van een aantal wissels en het in kaart brengen van knelpunten.” Corbeij beaamt dat deze benadering het project minder bedreigend maakte. “Het project had de connotatie iets heel groots te zijn. De aanpak van SSR maakte het kleiner in onze hoofden. Dat vergrootte de bereidheid om mee te doen.”

Zoektocht

Wat is precies een resultaat? Of een afspraak? Hoe meet je dat samenwerking verbeterd is? Deze basale vragen werden besproken op verschillende bijeenkomsten met onder meer afdelingsvoorzitters, teamleiders en teammanagers. “Een gezamenlijke zoektocht”, noemt Corbeij het. “Als je mensen zelf de begrippen en de kaders laat definiëren, geeft ze dat zelfvertrouwen”, aldus Van Duijne Strobosch. Veel leidinggevenden bleken al de nodige stappen te zetten, vertelt de SSR-adviseur. “Dan vertelden ze ‘Ik maak roosters, ik maak afspraken, ik stel normen’. Dat is ook sturen op resultaten.”

Opleidingsplan

Toch hebben leidinggevenden van rechtbank Noord-Nederland behoefte aan extra opleiding en begeleiding op dit front. “Het is best ingewikkeld om op teamniveau en individueel niveau resultaatafspraken te maken”, stelt Corbeij. “Dat zijn lastige gesprekken waar je wel training in kunt gebruiken.” Het is niet genoeg om bijvoorbeeld alleen afspraken te maken over het aantal vonnissen. “Het gaat naast de kwantiteit ook om de kwaliteit. Dat is moeilijker te meten.”” Als voorbeeld noemt Corbeij het maken van een effectief individueel opleidingsplan voor rechters. “Tot nu toe moest je je PE-punten halen en dat werd achteraf met je leidinggevende besproken”, legt ze uit. “Nu willen we dat iedereen vooraf een plan maakt waarin je bepaalt welke opleidingen en cursussen horen bij de taken van die specifieke rechter of juridisch medewerker en zijn rol in de hele organisatie.”

Nieuwe module

Om op deze brede behoefte in te kunnen springen, ontwikkelt SSR op dit moment een meerdaagse verdiepingsmodule resultaatgericht sturen voor leidinggevenden. De ervaringen die zijn opgedaan bij de inventarisatie in rechtbank Noord-Holland, worden daarbij gebruikt. Corbeij denkt dat er ook op andere gerechten belangstelling is voor een inventarisatie en een gespreksronde zoals in Noord-Holland. “Elk gerecht heeft met dit soort vragen te maken. Het sturen op effectiviteit is op nog maar weinig plekken in de Rechtspraak helemaal van de grond gekomen. Daar ligt nog veel ruimte.”

De module ‘Resultaatgericht Sturen’ wordt voor het eerst dit najaar gehouden en maakt deel uit van drie verdiepende modules, bedoeld voor leiderschapsontwikkeling. De andere modules zijn ‘Veranderkunde’ en ‘Interne Leiderschapscommunicatie’.

Nieuwsoverzicht