SSR organiseert themamiddag ‘Mensenhandel, kinderuitbuiting’

Op woensdag 7 september organiseert SSR de themamiddag ‘Mensenhandel, kinderuitbuiting’. Een bijeenkomst bedoeld voor rechters, officieren van justitie en andere geïnteresseerden. De vraag ‘Hoe kunnen we ons te weer stellen tegen kindermisbruik?’ staat hierbij centraal.

Kinderuitbuiting, een minor problem?

‘Mensenhandel, kinderuitbuiting’In 2014 was wereldwijd 33% van alle slachtoffers van uitbuiting minderjarig volgens het UNODC (1). Sinds 2007 is dit percentage met 5% gestegen. Ook in Nederland worden kinderen blootgesteld aan seksuele, arbeids- en criminele uitbuiting. Een aanhoudend punt van zorg in de strijd hiertegen is de herkenning en bescherming van minderjarige slachtoffers. Zo stelde Nationaal Rapporteur Mensenhandel in 2013.

Hoe kunnen we ons te weer stellen tegen kinderuitbuiting? Welk civiel- en strafrechtelijk instrumentarium kan er worden ingezet? Hoe verloopt de (inter)nationale samenwerking als het gaat om beschermingsmaatregelen tegen uitbuiting? Doen we voldoende en zijn we ons voldoende bewust wat we er aan kunnen doen? Hierop wordt nader ingegaan tijdens de door SSR georganiseerde themamiddag ‘Mensenhandel, kinderuitbuiting’.

Programma

12.00 – 12.45 uur ontvangst met lunch
12.45 – 13.00 uur welkom door Han Bartels
13.00 – 13.30 uur inleiding Luuk Esser
13.30 – 14.00 uur inleiding Bart Nitrauw
14.00 – 14.15 uur pauze
14.15 – 14.45 uur inleiding Els Martens
14.45 – 15.15 uur inleiding Ronny van de Water
15.15 – 15.30 uur pauze
15.30 – 16.15 uur paneldiscussie inleiders waarbij vragen kunnen worden gesteld
16.15 – 16.30 uur afronding door Han Bartels
16.30 – 17.30 uur borrel

Luuk Esser schetst een algemeen beeld van kinderuitbuiting. Daarnaast gaat hij in op de (inter-)nationale regelgeving en het beleid rond dit onderwerp. Bart Nitrauw bespreekt de problematiek rondom de opvang van kinderen die onder andere slachtoffer zijn geworden van criminele uitbuiting. Els Martens deelt haar ervaringen over opsporing en vervolging van daders van kinderuitbuiting waarbij recente jurisprudentie aan de orde komt.

Ronny van de Water gaat in op de civielrechtelijke mogelijkheden om slachtoffers van kinderuitbuiting nationaal en internationaal te beschermen. Het Haags Kinderbeschermingsverdrag en de Brussels II-verdragen komen hierbij aan de orde. Speciale aandacht is er voor de moeilijk te plaatsen kinderen met een onzekere identiteit afkomstig uit bronlanden van mensenhandel.

Han Bartels, autoriteit op het gebied van het jeugdrecht, verbindt de verschillende onderwerpen met elkaar tijdens een paneldiscussie met de sprekers.

Informatie over de sprekers

  • Dagvoorzitter, dhr. mr. dr. J.A.C. (Han) Bartels, senior raadsheer gerechtshof Den Haag;
  • Dhr. mr. L.B. (Luuk) Esser, onderzoeker Nationaal Rapporteur Mensenhandel en Seksueel Geweld tegen Kinderen, buitenpromovendus Universiteit Leiden;
  • Dhr. B. (Bart) Nitrauw, directeur projecten Leger des Heils Jeugdbescherming & Reclassering Utrecht;
  • Mevr. mr. E.D.I. (Els) Martens, officier van justitie arrondissementsparket Oost-Nederland;
  • Dhr. mr. R. (Ronny) van de Water, rechter-commissaris rechtbank Amsterdam, voormalig kinderrechter.

Voor wie?

De themamiddag is bestemd voor rechters, officieren van justitie, advocaten, politiemensen en andere geïnteresseerden die zich met dit onderwerp bezighouden. Er is plaats voor maximaal 70 personen (20 ZM-medewerkers, 20 OM-medewerkers, 10 politiemensen, 10 hulpverleners en 10 advocaten). Inschrijving vindt plaats op volgorde van binnenkomst, maar SSR kan een verdeling toepassen wanneer het aantal aanmeldingen per functiegroep wordt overschreden en er meerderen van 1 gerecht of 1 parket zijn aangemeld.

Aanmelden

Medewerkers van de rechterlijke organisatie kunnen zich aanmelden via hun opleidingscoördinator. Andere geïnteresseerden kunnen zich aanmelden via de SSR Servicedesk (T: (0)88 361 3212 / E: ssrservicedesk@ssr.nl). De prijs voor deelname bedraagt € 185,00.

(1) UNODC, Global Report on Trafficking in Persons 2014 (United Nations publication, Sales No. E.14.V.10).

Nieuwsoverzicht