“SSR draagt bij aan de K van KEI”

De ontwikkeling van een regiespel voor rechters, conceptueel meedenken en een toegewijde inzet bij de organisatie. Dat was de bijdrage van SSR vorige week aan de bijeenkomst ‘De regisserende rechter’, op initiatief van de KEI-werkgroep ‘Versterking regie’. “SSR had op diverse onderdelen een grote inbreng”, aldus Janneke van Craaikamp, voorzitter van de werkgroep en raadsheer civiel bij Hof ’s-Hertogenbosch.

Actieve rol

Regiestoel, 'de regisserende rechter'De rechter die meer regie neemt over het verloop van het proces, is een belangrijk aspect van KEI. “KEI gaat niet alleen over digitalisering, maar ook over een actievere rol van de rechter”, vertelt Van Craaikamp. Nu kijken rechters dossiers vaak pas vlak voor de zitting in, waardoor ze ontbrekende stukken of bijvoorbeeld niet-ontvankelijkheid pas laat ontdekken. De nieuwe wet gaat er vanuit dat rechters dit vroeger signaleren en ondervangen. En dat zij de zitting optimaal gebruiken om met partijen het geschil te bespreken. Dat scheelt tijd voor de Rechtspraak en voor de rechtzoekende. “Regie voeren raakt de taak- en rolopvatting van de rechters. Daarom is het van belang dat rechters met het thema aan de gang gaan en daarvoor overtuigend en uitnodigend studiemateriaal krijgen aangereikt. SSR speelt daarin een belangrijke rol”, aldus Van Craaikamp.

Regiespel

Deelnemers, 'de regisserende rechter'Zo hielp SSR mee aan het maken van een toolbox. Daarmee kunnen voorlopers in het eigen gerecht hun collega’s stimuleren te onderzoeken wat die nieuwe rol kan gaan inhouden en ermee te gaan oefenen. Die toolbox werd op 12 april gepresenteerd in Utrecht. Het publiek: 120 geïnteresseerde teamleiders, KEI projectleiders en voorlopers op het gebied van de regisserende rechter. “SSR maakte als tool een regiespel waarin rechters verschillende rollen innemen bij het procesverloop in een rechtszaak”, vertelt Van Craaikamp. “Je zag dat deelnemers zich meer bewust werden van de momenten waarop ze regie kunnen voeren.” Waren rechters wel bereid tot deze spelvorm? “Er waren veel inschrijvingen, men was nieuwsgierig”, stelt Van Craaikamp. “Ook sceptische rechters raakten tijdens het spel geïnspireerd. In de dagelijkse praktijk hebben rechters weinig tijd voor reflectie. De discussies inspireren.”

Dedicated

SSR is voor KEI de natuurlijke partner bij dit soort gelegenheden. “SSR-mensen zijn echt dedicated.  De conceptuele en praktische ondersteuning die zij bieden is heel prettig. Ook voor opleidingen die uit KEI voortvloeien is SSR de aangewezen leverancier. “Zij weten hoe de rechterlijke macht wenst te leren.” Anderzijds wordt SSR door KEI gestimuleerd om nieuwe paden te verkennen, denkt Van Craaikamp. “Op het vlak van vaardigheden en digitaal onderwijs is SSR volop in ontwikkeling. Dat zijn juist gebieden die KEI nodig heeft. Zo leveren onze vragen een bijdrage aan het cursusaanbod van SSR.”

Nieuwsoverzicht