Pensioenrecht saai? Leeractiviteit bewijst tegendeel

De afwikkeling van een oudedagsvoorziening bij echtscheiding is een complexe zaak. Wat zijn de spelregels bij verrekening van pensioen met andere vermogensbestanddelen? En hoe zit dit fiscaal? Vragen die worden behandeld bij de leeractiviteit ‘Pensioenrecht en relatievermogensrecht’. Op 6 april 2016 stond de eerste uitvoering op het programma die na afloop verrassende reacties opleverde.

Wordle PensioenrechtAanvankelijk waren de deelnemers niet enthousiast om met het onderwerp ‘pensioenen’ aan de slag te gaan. ‘Saai en oubollig’ waren veelgehoorde geluiden. Een ‘moetje’. Na afloop bleek het tegendeel echter waar en gaven deelnemers aan deze basismodule aan te bevelen bij collega’s. Enkele reacties:

  • Interessant, leuk & actueel!
  • Goede praktische tips over welke vragen je ter zitting moet stellen
  • Het gaf nieuwe inzichten over pensioenverevening
  • Leuk om zo over probleemstelling na te denken

“Tijdens de bijeenkomst wordt onder andere ingegaan op de verschillende bronnen waar bij pensioenrecht uit geput moet worden. Denk bijvoorbeeld aan het Europese recht, het vermogensrecht, het pensioen- en verzekeringsrecht en de fiscale regelgeving. Ook wordt er tijdens de bijeenkomst gekeken hoe er in dit verband moet worden omgegaan met prepensioen, overbruggingspensioen, VUT, lijfrente en Fiscale Oudedagreserve (FOR). Daarnaast wordt toegelicht wanneer de Wet VPS (Verevening Pensioenrechten bij Scheiding) van toepassing is en wat de consequentie is van een nabestaandenpensioen verzekerd op risicobasis. Kortom een praktijkgerichte bijeenkomst met een breed palet aan onderwerpen en oog voor de laatste ontwikkelingen”, aldus SSR cursusmanager Barbara Admiraal.

Volgende uitvoering en verdieping

De volgende uitvoering van de basismodule ‘Pensioenrecht en relatievermogensrecht’ wordt gehouden op 17 mei 2017 (CRZSPEF1.1701). Meer informatie leest u hier. Ook is er een verdiepende module ‘Pensioen en de DGA’ in de maak. Meer informatie hierover volgt binnenkort op www.ssr.nl

Nieuwsoverzicht