Nieuwe lichtingen van initiële OM-opleidingen van start

In het eerste kwartaal van dit jaar zijn drie nieuwe lichtingen van initiële OM-opleidingen gestart. Onder deze trajecten bevindt zich een nieuwe lichting ‘Officieren in opleiding’ (OIO), een pilot voor de opleiding tot adjunct-officier en de dertiende uitvoering van de leergang voor assistent-officieren.

Nieuwe lichting officier van justitie in opleiding (OIO)

Na enige tijd ‘op slot’ te hebben gezeten, was er dit jaar weer ruimte om collega’s aan te trekken. De nieuwe lichting bestaat uit een aantal kandidaten van buiten het OM en een aantal OM-collega’s, die minimaal zes jaar werkervaring hadden voordat zij aan de opleiding begonnen.

Op vrijdag 8 april legde de groep de ‘Proeve van Bekwaamheid’ af waarna op maandag 11 april het Zittingsvaardigheidsbewijs aan hen werd uitgereikt door Gerrit van der Burg (college van procureurs-generaal). Hiermee werd een introductieperiode afgesloten die vrijwel geheel ‘off the job’ plaatsvond met cursussen, oriëntatie- en leeractiviteiten. De groep heeft nu ‘groen licht’ om hun opleiding tot arrondissementsofficier in hun eerste leerwerkomgeving bij de verschillende parketten te vervolgen. Enkele reacties over deze eerste fase van de opleiding:

“Het was intensief, dynamisch, leerzaam, gezellig en er was een mooie groepsdynamiek.”

“Heel fijn om op deze manier, na alles in een notendop opnieuw behandeld te hebben, op zitting te kunnen staan.”

“De introductiefase hielp enorm bij het maken van de overstap vanuit de advocatuur. Ik had die onderschat.”

“Ik was onzeker toen ik begon, maar nu sta ik er met zelfvertrouwen.”

Groepsfoto nieuwe lichtingen van initiële OM-opleidingen

Pilot opleiding adjunct-officieren

Op 7 maart is de ‘pilot’ van de opleiding tot adjunct-officier officieel gestart. Een bijzonder traject aangezien de functie van adjunct-officier nieuw is en gedurende de leergang verder wordt ontwikkeld. Twaalf deelnemers begonnen met hun opleidingstraject en werkzaamheden. Een deel van hen was reeds assistent-officier, waardoor zij meteen aan de slag konden in de leerwerkomgeving ‘onderzoek en ondermijning’. Anderen hebben eerst de leergang assistent-officier bij SSR doorlopen en dienen vier maanden werkzaam te zijn geweest in de leerwerkomgeving ‘interventies’, voordat zij met hun opleiding tot adjunct-officier kunnen starten.

Dertiende leergang opleiding assistent-officieren

Op 4 april startte alweer de dertiende leergang van de opleiding tot assistent-officier. Aan deze leergang nemen gemiddeld tien tot twaalf mensen deel. Na het volbrengen van de opleiding zullen de assistent-officieren werkzaam zijn als enkelvoudig officier en parketsecretaris.

De genoemde opleidingen worden verzorgd door SSR in samenwerking met het PaG. De assistent-officieren doorlopen een vastgesteld programma voor de duur van twaalf maanden. De programma’s voor de adjunct-officieren en de officieren in opleiding zijn maatwerk en duren voor de adjunct-officieren achttien maanden en voor de Oio’s maximaal vier jaar.

Nieuwsoverzicht