Nieuw: ‘Kindgesprekken voor raadsheren’

Voor raadsheren die kindgesprekken voeren heeft SSR de module ‘Kindgesprekken voor Raadsheren” ontwikkeld. De module biedt training in gesprekstechnieken en vaardigheden in communicatie met minderjarigen.

Professionele standaard voor het kindgesprek

De module is ontwikkeld als uitwerking van de professionele standaard voor het kindgesprek, die op 24 maart 2015 is in het Landelijk Overleg Vakinhoud Familie en Jeugdrecht Hoven (LOVF-hoven) is overeengekomen. In de professionele standaard zijn de vuistregels voor de aanpak van het inhoudelijk deel van het kindgesprek neergelegd. Verder is een uniforme werkwijze voor de voorfase tot en met de zittingsfase in de standaard uiteen gezet. De richtlijn zorgt voor een gemeenschappelijk kader en meer uniformiteit.

Het recht om gehoord te worden

Het recht van het kind om gehoord te worden in (onder meer) civielrechtelijke procedures is verdragsrechtelijk en wettelijk verankerd. Doel van het kindgesprek is om uitvoering te geven aan het recht tot participatie en het recht om gehoord te worden. In het gesprek ligt de nadruk op het bieden van ruimte aan het kind, zodat het zijn ‘stem’ kan laten horen. Informatievergaring is niet het primaire doel, maar vloeit onvermijdelijk voort uit het gesprek. Het loopt in elkaar over.

Oefening en theorie

Onderwerpen die in de module aan bod komen zijn onder meer de opbouw van een kindgesprek, de voorbereiding en belangrijke randvoorwaarden, de gespreksintroductie, meta-communicatie en aandachtspunten per leeftijdsfase. De module bestaat uit een voorbereidend deel, studiemateriaal en een cursusdag, die op meerdere momenten wordt aangeboden en waarin theorie en oefening worden afgewisseld.

Interview met Marion Beckers

Marion BeckersIn het studiemateriaal is ook een interview opgenomen met Marion Beckers (senior Raadsheer en voorzitter team familie & jeugdrecht gerechtshof Amsterdam), over het door de Hoven ontwikkelde professionele kader voor het kindgesprek. In de video onderschrijft zij het belang van het voeren van een kindgesprek in het kader van het internationale verdrag van de rechten van het kind.

Aanmelden

Aanmelding via uw opleidingscoördinator (cursuscode CRZMSTHO).Meer informatie over de module leest u hier.

Nieuwsoverzicht