Nieuw in het aanbod van SSR: de jaarlijkse actualiteitendag ‘zeden’

Wat kunt u als magistraat doen om secundaire victimisatie te voorkomen? Hoe werkt u met de EU-richtlijn slachtofferzorg? Welke mogelijke gevolgen heeft de herziening van de zedentitel? Hoe werkt de aanpak van contextgericht benaderen? Op de eerste ‘actualiteitendag zeden’ op 14 februari 2017 wordt u bijgepraat over de meest actuele onderwerpen op het gebied van zeden.

Deze actualiteitendag is nieuw in het aanbod van SSR en zal jaarlijks plaatsvinden. Aan bod komen belangrijke ontwikkelingen, wetenschappelijke inzichten en interessante benaderingen op gebied van zeden die op dat moment actueel zijn. Ook is er de gelegenheid om ervaringen te delen en met elkaar van gedachten te wisselen. Behandelt u met regelmaat zedenzaken? Dan is dit een interessante dag om jaarlijks in uw agenda vrij te houden!

Herziening zedentitel wetboek van strafrecht – mr. dr. K.K. Lindenberg

mr. dr. K.K. (Kai) Lindenberg belicht de ontwikkelingen met betrekking tot de herziening van de zedentitel in het Wetboek van Strafrecht. Wat zijn de ideeën ten aanzien van deze voorgenomen wijziging? De heer Lindenberg licht de bevindingen uit zijn onderzoek toe. Hierbij is voldoende gelegenheid om met collega’s van gedachten te wisselen over de aanstaande wijzigingen.

Gevolgen van een zedendelict en het strafproces voor een slachtoffer – dr. I. Bacanic

Dr. I. (Iva) Bicanic deelt met u recente wetenschappelijke inzichten op gebied van traumatische gevolgen van een zedendelict en het strafproces op een slachtoffer. Welke gevolgen heeft een zedendelict voor een slachtoffer? Wat kunt u als magistraat doen om secundaire victimisatie te voorkomen en op welke wijze kunt u rekening houden met de kwetsbaarheid van een slachtoffer? Deze en andere vragen komen tijdens de bijeenkomst aan de orde.

Contextuele benadering & betekenisvol interveniëren bij het OM – mr. E.H.G. Kwakman

Landelijk officier van justitie huiselijk geweld en zeden mr. E.H.G. (Eva) Kwakman gaat in op het contextgericht benaderen van zedenzaken, waarbij het betekenisvol interveniëren voorop staat. Hoe werkt deze aanpak? En wat betekent dit voor de Rechtspraak? EU richtlijn slachtofferzorg en betekenis voor kwetsbare personen.

Paneldiscussie

We sluiten de dag af met een paneldiscussie over ontwikkelingen in internationaalrechtelijk perspectief; de slachtofferzorg volgens de EU-richtlijn. Voldoet Nederland aan de EU-richtlijn en wat betekent dit voor uw optreden als magistraat? Verschillende panelleden discussiëren met u en met elkaar over dit thema. De discussie wordt begeleid door mr. A.J.A.M. (Bart) Nieuwenhuizen, hoofdofficier van justitie arrondissementsparket Den Haag.

In het panel nemen plaats:

  • mr. M. (Margreet) de Boer,
    advocaat
  • C. (Corinne) Dettmeijer,
    Nationaal Rapporteur Mensenhandel en Seksueel Geweld tegen Kinderen
  • mr. drs. E.P.M. (Erik) Schreijen,
    coördinerend beleidsmedewerker bescherming van slachtoffers
  • mr. I.E. (Ivonne) Leenhouwers,
    advocaat

Datum en locatie

14 februari 2017 9.30 – 17.00 uur
Jaarbeurs Utrecht (Beatrixgebouw)

Voor wie?

Deze dag is interessant voor rechters (in opleiding), raadsheren (in opleiding), juridisch medewerkers, stafjuristen, advocaten-generaal, (adjunct-, assistent-) officieren van justitie (in opleiding), beleidsmedewerkers en parketsecretarissen die zedenzaken behandelen of op korte termijn gaan behandelen.

Aanmelden en PE-punten

U kunt zich aanmelden via uw opleidingscoördinator met cursuscode SRRSAZDN.1701. SSR adviseert 6 PE-punten toe te kennen bij deelname. Kosten De kosten voor deelname bedragen € 210,-. Bij annulering van uw inschrijving is de reguliere annuleringsregeling van toepassing.

Programma actualiteitendag ‘zeden’

Nieuwsoverzicht