MD-leergang heeft primeur inspiratiebox

Een digitale schatkamer vol boeiende ervaringen en kennis. Toegankelijk voor iedereen uit de Rechtspraak. Dat is de inspiratiebox die is gemaakt voor de door SSR uitgevoerde KEI MD-leergang voor operationeel leidinggevenden en coördinatoren. Animatiefilmpjes, analyses en alle eindpresentaties van de opleiding zijn hierin terug te vinden. KEI gaat steeds nadrukkelijker spelen op de werkvloer en dan zijn bruikbare ideeën om daar mee om te gaan welkom. SSR denkt erover de inspiratiebox ook te gebruiken voor andere opleidingen.

logo KEITwee maanden geleden bezochten 50 deelnemers van de leergang voor operationeel leidinggevenden en coördinatoren de landelijke terugkomdag. Daarbij zijn onderling veel ervaringen uitgewisseld en werd een aantal eindpresentaties van de afzonderlijke deelopleidingen voor de hele groep herhaald. Zo ook het animatiefilmpje dat Mariska Oostveen (coördinerend administratief medewerker bij rechtbank Den Haag) en Ray Groothuis (Unit Coördinator bij de Centrale Raad van Beroep) met een groepsgenoot hadden gemaakt. Het filmpje zit zowel simpel als ingenieus in elkaar en maakt gebruik van kleurentheorie van Insights, waarbij iedere kleur een karakteristieke reactie weergeeft: boos, passief, analytisch etc. Omdat de muziek was weggevallen, begeleidde Groothuis het filmpje live op de piano. “De reacties waren laaiend enthousiast”, vertelt Oostveen: “Mensen waren ontroerd en vonden het herkenbaar. Verschillende karakters in een team reageren verschillend op de reorganisatie. Collega’s vonden het een goed idee om dit op deze manier te vertalen.”

Ludiek en herkenbaar

De parallel met KEI in deze presentatie is voor iedereen helder: het zijn onzekere tijden in de Rechtspraak, zeker op de administraties van de verschillende gerechten. De digitalisering kost banen en dat zorgt voor onzekerheid. Het filmpje kunnen leidinggevenden volgens SSR-cursusmanager Inge Van Calker mooi gebruiken als ‘openbreker’ van het gesprek in hun team. “In deze onzekere tijden kan dat heel handig zijn. Het filmpje is ludiek en herkenbaar. Het zet mensen in een andere stand.”

Inspiratiebox

De presentatie van Oostveen en Groothuis is met alle andere eindpresentaties van de MD-leergang verzameld in een digitale inspiratiebox. Alle collega’s uit de Rechtspraak hebben toegang tot deze box zodat alle best practices door iedereen gebruikt kunnen worden. “Het is voor het eerst dat we bij SSR met de inspiratiebox werken”, legt Van Calker, ook onderwijsadviseur, uit. “Het is een mooie manier van kennis delen. Soms gaat het om een aanzet of idee, soms is het al een kant en klare aanpak.”

Sketches

Ray GroothuisDe inspiratiebox bevat veel bijzondere presentaties. Een werkgroep maakte een serie sketches over situaties op werkvloer van de Rechtspraak. Ze zijn daadwerkelijk in te huren door gerechten uit het hele land. Een derde groep focuste op de werkdruk. Ze maakten met plakband vier kwadranten op de grond: als het ware de persoonlijke ruimtes van een medewerker. Daarbinnen lieten ze een leidinggevende met een opdracht een plek kiezen, bijvoorbeeld ‘urgent’. De opdracht was dan: maak hiervan 300 kopieën binnen een half uur. “Dat vond ik een hele leerzame aanpak”, aldus coördinator Groothuis. “Je staat er niet altijd bij stil hoe zo iemand zich voelt. Dat hij zich afvraagt: waarom ik? Of de urgentie niet goed inschat.” Deze les paste ook bij het leerdoel van Groothuis: “Ik heb veel direct contact met medewerkers: stuur ze aan, spreek ze aan op hun houding. Dit doe ik heel nuchter en rustig. Terwijl het soms beter is wat meer mee te leven met iemand die iets heeft meegemaakt. Of juist meer mijn sturende rol te pakken.”

Moeilijke gesprekken

Mariska OostveenOok Oostveen wilde met deelname aan de leergang haar houding als coördinator versterken. “Ik wil graag beter moeilijke gesprekken kunnen voeren met medewerkers. Zeker nu: je wilt je mensen goed begeleiden in het circus KEI. Vanaf september krijgen de eerste medewerkers te horen of ze mogen blijven.” Oostveen voelt zich na haar opleiding beter toegerust. “We hadden een hele leuke groep en zaken als de Insights-kleuren zijn heel goed toepasbaar.” Groothuis beaamt dat: “Ik ben typisch een blauw karakter. Dat was een hele prettige bevestiging. Ook anderen deel je qua voorkeur van gedrag makkelijker in op kleur. Al hebben veel mensen een combinatie van kleuren.”

Leerontmoetingen

De terugkomdag smaakt naar meer vinden veel deelnemers aan de opleiding. “Alleen al het onderling uitwisselen is heel nuttig”, benadrukt Oostveen.  Omdat KEI steeds prominenter gaat spelen op de werkvloer, heeft juist deze groep aansturende medewerkers behoefte aan begeleiding. Het liefst op landelijk niveau en met de hele groep, zo bleek op de terugkomdag uit een peiling. SSR blijft, samen met KEI-opleidingen, deze toekomstige leerontmoetingen faciliteren. Het zijn de deelnemers zelf die de kar trekken. Van Calker: “Het is heel mooi dat we met deze leerontmoetingen kunnen inspelen op actuele thema’s van KEI. Die lijn trekken we graag door.”

Kennis delen

De inspiratiebox is met veel passie gemaakt door en voor medewerkers binnen de Rechtspraak. De inhoud is een bruikbare vorm van kennis, ervaringen en ideeën voor iedereen die met zijn team aan de slag wil. De toegang tot de inspiratiebox is vrij voor alle medewerkers binnen de Rechtspraak. Heb je een vraag of opmerking over de inhoud, dan kun je contact opnemen met de makers van die specifieke bijdrage. “Op deze manier kennis delen is waardevol”, aldus Van Calker. “Ik zie nog wel verschillende mogelijkheden met het concept van de inspiratiebox voor andere opleidingen. Dat gaan we zeker bekijken.”

Deelname

Wilt u graag deelnemen aan de KEI MD Leergang voor Operationeel Leidinggevenden en Coördinatoren? In het najaar start een nieuwe groep waarvoor nog plekken beschikbaar zijn. Meer informatie leest u hier.

Nieuwsoverzicht