2 februari 2017 master ‘Taak en rol van de civiele rechter’

Volstaat de traditionele opvatting over de taak en rol van de civiele rechter of is herbezinning hierop wenselijk vanwege partijbehoeften en/of maatschappelijke, politieke, wetenschappelijke en rechtspraakbrede ontwikkelingen? Deze vraag staat centraal tijdens de master ‘Taak en rol van de civiele rechter’.

Het debat over de taak en rol van de civiele rechter kenmerkt zich door  verschillende meningen over diens taak, door rechtsbeginselen maar ook door interpretatie van begrippen als efficiency, conflictoplossing, gezag, maatwerk en regie.

master taak en rol van de civiele rechter

Waar botsen maatwerk en rechtsgelijkheid? Waar botsen lijdelijkheid en waarheidsvinding? Hoe verhouden oordeelsvorming en conflictoplossing zich tot elkaar; is er wel een keuze en wie bepaalt die eigenlijk? Waarop is de door de civiele rechter te voeren regie eigenlijk gericht en dient hij de invulling daarvan af te stemmen met partijen?

Welke uitgangspunten zouden leidend moeten zijn bij dergelijke dilemma’s? Tijdens de master formuleren docenten Hans Steenberghe (raadsheer gerechtshof Amsterdam) en Margreet Ahsmann (senior rechter rechtbank Den Haag en bijzonder hoogleraar in Leiden) geen pasklaar antwoord hierop. Kenmerk van de genoemde dilemma’s is immers dat ieder zijn eigen antwoord kiest. Om deze mogelijke antwoorden te (onder)zoeken gaan we met elkaar in gesprek.

Inschrijven

Inschrijven is mogelijk via uw opleidingscoördinator (cursuscode CRZMTRCR). De master vindt plaats op 2 februari 2017 vanaf 13.30 uur in Villa Jongerius te Utrecht, op loopafstand van het Centraal station.

Nieuwsoverzicht