Master ‘Besliskunde voor civilisten’

Beslissen is de kern van ons vak, zowel individueel als meervoudig. Hoe vermijden we denkfouten en valkuilen als het ankereffect en groupthink? Wat geeft ons houvast in ons besluitvormingsproces? Deze master geeft concrete aanknopingspunten tot verbetering van de dagelijkse praktijk van het beslissen. Uitgangspunt is de door de civiele hoven ontwikkelde professionele standaard meervoudige besluitvorming.

De master ‘Besliskunde voor civilisten’ is bestemd voor rechters en raadsheren met een minimale ervaring van drie jaar in de civiele rechtspraktijk. Het doel van de master is het creëren van bewustwording en het geven van inzichten over individuele en collectieve oordeels- en besluitvorming, zoals bekend uit de cognitieve en sociale psychologie. Daarbij worden concrete aanknopingspunten en normatieve houvast voor de gerechtelijke praktijk geboden met oog voor specifieke interventies en checks op het eigen functioneren.

Datum en aanmelden

De master vindt plaats op 3 februari 2017 en kent twee centrale onderwerpen: de individuele en de collectieve rationaliteit van beslissingen. De theoretische basis hiervoor ligt in de besliskunde en de sociale keuzetheorie. Om de herkenbaarheid van de thematiek te bevorderen, wordt gebruik gemaakt van een zogenaamde ‘flipped classroom’: de opdrachten gaan vooraf aan de uitleg van de theorie. In expositie en discussie wordt expliciet aandacht besteed aan de interactie tussen beslissingen op individueel en collectief niveau.

Aanmelden is mogelijk via uw opleidingscoördinator (cursuscode CRZMBKVC).

Nieuwsoverzicht