Judomatten in de cursuszaal

Rechter en secretaris kunnen bij huisbezoeken en in psychiatrische instellingen niet terugvallen op de veilige setting van de zittingzaal. Hoe creëer je dan veiligheid in het contact? Docenten Frans van Arem (familierechter) en Ron Lubbersen (expert Oosterse krijgskunsten) leerden deelnemers aan de training ‘BOPZ-praktijk: gedrag en actie’ om signalen te herkennen en daarop te acteren.

docenten op judomatten tijdens training ‘BOPZ-praktijk: gedrag en actie’De training is ontwikkeld naar aanleiding van het advies ‘Veiligheid tijdens en rondom zittingen op locatie’ in het kader van de Wet BOPZ (bijzondere opnemingen in psychiatrische ziekenhuizen). Het doel is dat de deelnemers (BOPZ rechters en BOPZ griffiers) de risicofactoren en signalen van agressie herkennen en kunnen de-escaleren.

Onderwerpen die ter sprake komen tijdens de training zijn o.a. het ‘begrenzen’ (veiligheid begint nu eenmaal met het stellen van grenzen), regievoering, het signaleren van spanning en zorgen voor ontspanning, het herkennen risicofactoren voor agressie en regulatie van agressie bij een ander en  jezelf. De docenten hebben daarnaast een korte Aikido-demonstratie gegeven. Het uitgangspunt van deze verdedigingssport: stop een aanval niet door deze tegen te houden, maar buig deze om en keer hem tegen de aanvaller.

De eerste uitvoering was succesvol en zeker verrassend te noemen. Na afloop was voor iedereen duidelijk dat veiligheid begint bij jezelf: zorg voor ontspanning, beweeg mee en neem vervolgens weer de regie!

Op 4 maart en op 26 oktober wordt de training opnieuw aangeboden bij SSR. Meer informatie leest u hier. Een uitvoering op locatie is echter ook mogelijk. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met cursusmanager Andréeke van Poelje (A.van.Poelje@ssr.nl).

Nieuwsoverzicht