General Assembly EJTN in Amsterdam

De Algemene Vergadering (General Assembly) van het European Judicial Training Network (EJTN) werd dit jaar op 9 en 10 juni door SSR georganiseerd in Amsterdam. Rosa Jansen, voorzitter College van Bestuur SSR en voorzitter General Assembly, opende de vergadering voor de ongeveer honderd aanwezigen.

Zaal General Assembly

Frits Bakker (Rvdr) en Alexandra Jour-Schroeder (Europese Commissie) spraken de aanwezigen toe tijdens de eerste dag. Jour-Schroeder noemde daarbij de noodzaak om tot een globale aanpak van terrorisme en radicalisatie te komen. Ze prees daarbij de opvallend snelle wijze waarop het EJTN heeft gehandeld door seminars, workshops, studiebezoeken en een conferentie te organiseren rond deze thema’s. De kracht van nationale opleidingsinstituten speelt daarbij volgens haar een belangrijke rol. Jour-Schroeder nodigde de EJTN-leden uit om verder te gaan met het organiseren van leeractiviteiten voor Europese rechters en officiers van justitie en hen verder ‘uit te rusten’. Frits Bakker benaderde als voorzitter van de Raad van de rechtspraak het belang van de verbinding tussen de Raad en zijn eigen opleidingsinstituut, alsmede de binding met de gerechten, zowel op nationaal als Europees niveau.

Naast de presentatie van het EJTN-jaaroverzicht 2015 en de lopende activiteiten van 2016 stonden er in de middag diverse workshops op het programma voor de drie verschillende werkgroepen van het EJTN: Exchange Programme, Judicial Training Methods en Programmes. De focus lag hierbij op de opleidingsbehoefte en de activiteiten die het EJTN aan wil bieden in 2017. Ook werden de ‘Principles of judicial training’ (uitgewerkt door de EJTN-steering committee) aangenomen en werd het opleidingsinstituut van de republiek Albanië toegelaten als ‘observer’ binnen het EJTN. De tweede dag stond grotendeels in het teken van diverse verkiezingen. Wojciech Postulski (Polen) werd daarbij herkozen als Secretaris Generaal van het EJTN. Nederland werd wederom gekozen als lid van de Steering Committee en de werkgroep Exchange Programme.

Inspiratie en ontspanning

Het algemene – door SSR – gekozen thema van de General Assembly was: ‘Het Europa dat ons bindt: brein & cultuur’. Tijdens de inauguratie van de vergadering in het West-Indisch huis hield Therese van Schie (bestuurslid Hermitage Amsterdam), een prachtige lezing over cultuur en Europa. ‘Culture & Heritage’ waren ook tijdens het diner prominent aanwezig met een quiz over alle 28 landen van de Europese Unie. Neuropsycholoog Margriet Sitskoorn presenteerde ‘Het maakbare brein’ en zorgde voor een nieuw en verrassend inzicht over hoe we door middel van gedrag onze hersenen kunnen vormen (en zo beter kunnen functioneren). SSR kijkt terug op een geslaagd evenement waarbij ook plaats was voor humor en ontspanning; de vergadering werd door de cabaretier Armand Scheurs op een komische wijze en met scherpe blik teruggekoppeld.

De General Assembly vindt plaats in het land dat het roulerend voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie bekleedt. Volgend jaar vindt de tweedaagse vergadering plaats in Malta. Vanwege de omvang en capaciteit van Malta heeft SSR aangeboden om haar kennis en ervaring met hen te delen en Malta bij de organisatie te steunen.

Bekijk de foto-impressie van de General Assembly 2016

Nieuwsoverzicht