Eerste rio-symposium najaar 2016

In het najaar (7 oktober 2016) vindt het eerste rio-symposium plaats! Een middag waarin we stilstaan bij de verschillende uitdagingen waarmee de rechter van morgen geconfronteerd wordt. Een unieke mogelijkheid om elkaar te ontmoeten en onder het genot van een drankje kennis te maken met de Hoge Raad (en een kijkje te nemen in het nieuwe gebouw).

Uitsnede schilderij Hoge Raad De rechter van morgen – de plaats van de rechter in de veranderende Nederlandse samenleving
vrijdag 7 oktober 2016
13.00 – 18.00 uur
Hoge Raad, Korte Voorhout 8, Den Haag

Sprekers

Wij hebben geweldige sprekers bereid gevonden aan het symposium mee te werken.

Ankie Broekers-Knol, voorzitter van de Eerste Kamer, zal spreken over de veranderende verhoudingen tussen rechtspraak en politiek. Is het bijvoorbeeld aan de rechter om maatregelen te toetsen waarmee wordt beoogd terreur tegen te gaan? Of zijn dit juist maatregelen die aan de politiek overgelaten moeten worden?

Eberhard van der Laan, burgemeester van Amsterdam, gaat in op de discussie over de verhouding tussen de rechtspraak en het bestuur. Wordt de rechter een sta-in-de-weg van het bestuur bij het oplossen van maatschappelijke conflicten?

Corien Prins, decaan faculteit rechtsgeleerdheid Tilburg University, staat stil bij de digitale ontwikkelingen waarmee de rechter wordt geconfronteerd. Is de rechter in staat die digitale ontwikkelingen bij te benen? En is het eigenlijk mogelijk en wenselijk om een deel van de rechtspraak uit te besteden aan de computer?

Naast de genoemde sprekers mag je ook een bijdrage verwachten van Maarten Feteris (president Hoge Raad), Leendert Verheij (president hof Den Haag, voorzitter Landelijke Selectiecommissie Rechters) en Rosa Jansen (voorzitter SSR en voorzitter NVvR).

Dagvoorzitter van het eerste rio-symposium is Ybo Buruma (raadsheer in de Hoge Raad). Hij zorgt ervoor dat de middag gegarandeerd een levendig en interactief karakter krijgt. Het symposium wordt afgesloten met een – door de Hoge Raad aangeboden – borrel.

Voor wie?

Het rio-symposium is met name interessant voor rio’s, oio’s en raio’s.

Wij zijn ervan overtuigd dat het een inspirerende middag gaat worden en kijken uit naar je komst!

Programma

13.00 uur – Inloop en ontvangst

13.30 uur – Opening door Maarten Feteris, president Hoge Raad

13.40 uur – Leendert Verheij, president gerechtshof Den Haag, voorzitter Landelijke Selectiecommissie Rechters

14.00 uur – Ankie Broekers-Knol, voorzitter Eerste Kamer der Staten-Generaal

14.45 uur – Koffie / theepauze

15.10 uur – Eberhard van der Laan, burgemeester Amsterdam

16.00 uur – Corien Prins, decaan faculteit der rechtsgeleerdheid Tilburg University

16.45 uur – Afsluiting door Rosa Jansen, voorzitter SSR en voorzitter NVvR

17.00 uur – Borrel

Bekijk hier een pdf van het programma.

Aanmelden

Aan deelname zijn geen kosten verbonden. Rio’s kunnen voor het symposium één credit inzetten. Aanmelden kan door een e-mail te sturen naar events@ssr.nl.

Meer informatie?

Voor meer informatie en vragen over het symposium kan contact worden opgenomen met de organisatie via events@ssr.nl.

Het rio-symposium wordt gesteund door de Hoge Raad en SSR.

Nieuwsoverzicht