Bewijsstandaarden in het tuchtrecht onder de loep tijdens themamiddag

Hoe wordt het bewijsrecht in uw tuchtcollege toegepast en hoe gebeurt dit bij andere tuchtcolleges? Op vrijdag 10 maart 2017 organiseert SSR de themamiddag ‘Bewijsstandaarden in het tuchtrecht’ in de Jaarbeurs Utrecht om de verschillen, overeenkomsten en best practices te bespreken.

themadag bewijsstandaarden in het tuchtrecht

In 2009 organiseerde SSR de landelijke themadag ‘Tuchtrecht’. Dit naar aanleiding van de beoogde inwerkingtreding van een ‘Kaderwet Tuchtrecht’. Met deze Kaderwet werd een zekere harmonisatie van de (tucht)regelgeving beoogd. Deze wet is echter niet tot stand gekomen en inmiddels al weer van de politieke agenda verdwenen. Dat betekent echter niet dat er geen elementen van gemeenschappelijk belang in het tuchtrecht zijn. Daarom organiseert SSR opnieuw een landelijke bijeenkomst rond het tuchtrecht.

De middag begint met een drietal korte plenaire presentaties waarbij de werkwijzen en uitgangspunten van drie verschillende tuchtcolleges (het notariaat, de gezondheidszorg en de advocatuur) op hoofdlijnen worden geschetst. Na de pauze wordt de groep gesplitst in drie werkgroepen waarbij een casus wordt besproken van één van genoemde colleges. Daarbij worden de werkwijzen op het gebied van het bewijs en bewijswaardering naast elkaar gelegd. De resultaten/inzichten van de werkgroepen worden plenair teruggekoppeld waarbij gekeken wordt of de verschillen te verklaren zijn en of er aanbevelingen gedaan kunnen worden. Hierbij is ruim gelegenheid tot het stellen van vragen en het voeren van discussie.

Sprekers

  • prof. mr. R.H. de Bock, bijzonder hoogleraar Bijzondere aspecten van het privaatrecht Universiteit van Amsterdam en Advocaat-Generaal bij de Hoge Raad der Nederlanden (dagvoorzitter)
  • mr. R. Blokker, stafjurist Notaris- en Gerechtsdeurwaarderskamer Gerechtshof Amsterdam
  • mr. P.J. van Eekeren, senior rechter rechtbank Amsterdam, raadsheer plv. Medische Strafkamer Gerechtshof  ‘s-Hertogenbosch en plv. voorzitter Regionaal tuchtcollege Gezondheidszorg Amsterdam
  • mr. M.F.J.N. van Osch, senior raadsheer Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden en voorzitter Raad van Discipline te Arnhem.


Bekijk het programma

Doelgroep

De themadag bewijsstandaarden in het tuchtrecht is bedoeld voor voorzitters, leden en plv. leden en secretarissen van alle tuchtrechtelijke colleges belast met het niet-hiërarchisch tuchtrecht (vrije beroepen). Gelet op het specifiek juridisch karakter van het onderwerp is de middag primair bedoeld voor de (plv.) voorzitters, (plv.) leden en secretarissen met een juridische achtergrond.

Inschrijving

Voor leden werkzaam bij de Rechtspraak: via de opleidingscoördinator van uw rechtbank, hof of college o.v.v. cursuscode ARZOTTBS, Indien u geplaatst wordt ontvangt u daarvan een bevestiging waarna via een webformulier (link) gevraagd wordt om nadere gegevens. Voor derden: vul dit formulier in en stuur dit aan SSR. Indien u geplaatst wordt ontvangt u daarvan een bevestiging.

Kosten

De kosten voor deelname bedragen € 170, -. Het aantal beschikbare plaatsen is beperkt. Bij plaatsing wordt gekeken naar datum binnenkomst aanmelding en een zekere spreiding over de diverse tuchtcolleges.

Vragen

Voor vragen kunt u zich wenden tot de cursusmanager Lex van Gelder (E: l.van.gelder@ssr.nl /T: 06-10845110) of de SSR-servicedesk (E: ssrservicedesk@ssr.nl / T: 088-3613212).

Nieuwsoverzicht