24 maart 2017 themadag ‘Stakingsrecht’

Hoe is het stakingsrecht in Nederland en Europa geregeld? En wat u moet weten als u een dergelijke zaak ter behandeling voorgelegd krijgt? Tijdens de SSR-themadag ‘Stakingsrecht’ op 24 maart 2017 in de Jaarbeurs Utrecht verdiept u zich in deze problematiek. Daarbij worden handreikingen gedaan om een dergelijke zaak te behandelen.

Onlangs heeft een aantal uitspraken (Amsta, Enerco) het stakingsrecht weer in de actualiteit gebracht. Daarnaast roepen (aangekondigde) stakingen in het openbaar vervoer en bij vliegmaatschappijen vragen op hoe deze zaken behandeld moeten worden. Hoe verhoudt bijvoorbeeld de Nederlandse rechtspraak betreffende stakingsacties zich tot de Europese regelgeving (Europees Sociaal Handvest)? En hoe zien werkgevers- en werknemersorganisaties dit? Het zijn enkele vragen die tijdens de themadag beantwoord worden.

themadag Stakingsrecht

Opzet

In de ochtend vertellen enkele werkgevers- en werknemersorganisaties over die aspecten waarvan rechters op de hoogte moeten zijn tijdens stakingsprocedures volgens hen. De middag kent een Europees karakter. Daarbij wordt ingegaan op de werking van het ESH-comité en de ontwikkelingen op het gebied van het stakingsrecht op grond van het EVRM. Ook wordt gekeken naar wat er op dit moment in België speelt in de rechtspraak op dit gebied. Na deze bijdrage wordt de werking van het stakingsrecht in Nederland bekeken aan de hand van recente jurisprudentie (mede bezien vanuit de wetenschap).De middag wordt afgesloten met een korte terugblik en het trekken van enkele conclusies waarna gelegenheid is om na te praten bij de borrel.

Programma

  • 09.00 Inloop / ontvangst
  • 09.30 Opening door dagvoorzitter mr. drs. K.G.F. (Kim) van der Kraats (lector civiel recht SSR en kantonrechter te Amsterdam)
  • 09.45 Werknemersorganisatie FNV door mevr. mr. C.E. Passchier (vicevoorzitter FNV)
  • 10.30 Pauze
  • 10.45 Algemene Werkgeversvereniging AWVN door mr. J.W. Mathies (senior adviseur juridische zaken)
  • 11.30 Discussie o.l.v. prof. mr. Leonard G. Verburg (hoogleraar arbeidsrecht Radbouduniversiteit Nijmegen en mr. dr. J.J.M. de Laat (senior rechter rechtbank Midden-Nederland)
  • 12:30 Lunch
  • 13.30 De werking van het ESH comité en recente ontwikkelingen op grond van het EVRM en het stakingsrecht in België. Door Filip Dorssemont (professor Arbeidsrecht, Université catholique de Louvain)
  • 14.30 Pauze
  • 14.45 De (uit)werking van het stakingsrecht in Nederland in de praktijk van de rechter mede bezien vanuit de wetenschap. Door prof. mr. Leonard G. Verburg (hoogleraar arbeidsrecht Radboud universiteit Nijmegen) en mr. dr. J.J.M. de Laat (senior rechter rechtbank Midden-Nederland).
  • 16.00 Discussie, vragen, conclusies en afsluiting o.l.v. de dagvoorzitter
  • 16.30 Borrel

Inschrijving en kosten

De dag is bedoeld voor rechters, raadsheren, stafjuristen en juridisch medewerkers. De kosten bedragen € 110,- per persoon. Inschrijven is mogelijk via uw opleidingscoördinator (cursuscode CRZSTSTA).

Nieuwsoverzicht