Wij zijn okay

“Zeggen dat er andere en betere rechters nodig zijn en dat we de verkrijging daarvan proberen te bewerkstelligen via de nieuwe rio- opleiding, is gevaarlijk” zegt raadsheer Jos Tromp in een recente column in Trema[1]. “Het publiek zou kunnen denken dat er met de huidige generatie rechters iets mis is en dat doet afbreuk aan het vertrouwen in de rechterlijke macht”, aldus Tromp. Deze opmerking fascineerde me, zeker nu deze aanhaakte bij een interview met mij in het NRC van eind vorig jaar. Ik ben er ook eerder door een paar andere leden van de Rechtspraak op aan gesproken, terwijl de scheidend raadsheer Klaas Mollema in zijn interview in Mr.[2] eveneens een opmerking maakte in die richting

Toen er enige tijd geleden een nieuwe Mini op de markt kwam, dacht ik in het geheel niet dat er met mijn huidige Mini iets mis was. Integendeel, ik prees mij gelukkig dat ik te maken had met een organisatie die openstond voor nieuwe ontwikkelingen, oog en oor had voor de wensen en behoeften van mij als consument, wereldwijd opereerde, kennis had van nieuwe technologie en dit alles bovendien in een geheel nieuw model had vastgelegd. Het voelde zelfs heel veilig. Ik wist immers dat ik in zo’n organisatie kon meeprofiteren van nieuwe kennis en ontwikkelingen, ook voor mijn huidige auto. Het zou mij eerder nerveus gemaakt hebben als ik te maken had met een autofabrikant die over zijn model uit 1956 gezegd had dat er eigenlijk niet zoveel aan veranderd hoeft te worden omdat de kern van een auto nog steeds een motor is.

Wat is het toch dat sommige leden van de Rechtspraak, zoals Tromp, die ook nauw bij de ontwikkeling van de nieuwe rio-opleiding betrokken zijn geweest, zo benauwd zijn om toe te geven dat we met de nieuwe rio-opleiding onder meer het betere van onszelf nastreven? Dat was toch immers de reden dat wij maar liefst twee jaar lang keihard met heel veel mensen uit de Rechtspraak gewerkt hebben aan het ontwerp en de implementatie van een nieuwe initiële rechtersopleiding. Die inspanningen zijn toch niet gedaan omdat wij alles hetzelfde wilden houden?

Wij zochten juist, mede gebaseerd op extern onderzoek, naar een verdergaande invulling van de opleiding, die rechters zou opleveren welke gemakkelijk zouden kunnen voldoen aan de vereisten van de hedendaagse en toekomstige rechtspraak. Reflecteren op eigen optreden en feedback geven waren daarbij belangrijk. Evenals mediabewustzijn. Ook zochten wij rechters die meer dan ooit in staat zouden zijn om autonomie in hun werk te combineren met het onderdeel uitmaken van een moderne organisatie. Vanzelfsprekend stond bij dit alles goed vakmanschap voorop.

Dat de huidige generatie rechters daartoe intussen ook is toegerust, zoals Tromp schrijft, mag ik hopen. Het belangrijkste verschil is dat we de nieuwe generatie rechters dit al vanaf de aftrap willen meegeven. Die nieuwe boordcomputer kan ik immers in mijn oude Mini ook laten inbouwen. Het is alleen allemaal veel ingewikkelder en duurder. Bovendien moet je afwachten of alle modellen geschikt te maken zijn voor een boordcomputer. Dat is het voordeel van een goed doordacht totaalconcept. Het staat vanaf het begin garant voor de afgesproken kwaliteit.

 


[1] Trema, januari 2015, jaargang 38/1, pag.3;
[2]
Mr.12 2014 jrg. 10. Pag. 34v.; Het volledige artikel kunt u lezen op de website van Mr. (link) http://www.mr-online.nl/digimagazine/dec14/magazine.html

 

 

Nieuwsoverzicht