Webcollege als opstap voor discussie

Eerder dit jaar promoveerde Veronica Smits op het proefschrift ‘Participatie van het kind bij het ouderschapsplan’. Voor SSR lector Gea Brands aanleiding om de auteur voor de camera te interviewen over haar onderzoek. Een webcollege in de vorm van een interview. Bedoeld als lesmateriaal en als opstap voor verdere discussie over hoe het anders én beter kan.

Smits onderzocht zowel de wet- en regelgeving rond de deelname van kinderen in het scheidingsproces als de rol van de betrokken professionals zoals de advocaat-mediator, de gedragsdeskundige-mediator en de rechter. Daarbij signaleerde zij een spanningsveld tussen participatie van het kind aan de ene kant en bescherming van het kind tegen mogelijke negatieve invloeden daarvan aan de andere kant. Het zoeken naar de balans hierin vraagt dan ook om professionele expertise, stelt Smits. Zij pleit daarom voor meer ruimte voor een gedragsdeskundige zoals een psycholoog, pedagoog of systeemtherapeut in het scheidingsproces. Zowel in de rol van begeleider tijdens het scheidingsproces, maar ook naast de rechter.

SSR lector (en kinderrechter) Gea Brands greep het proefschrift aan om meer aandacht te besteden aan de positie van de minderjarige in het recht en interviewde de auteur voor de camera. “Voor iedere familie- en kinderrechter is dit een belangrijk onderwerp. De uitkomsten van het onderzoek bij de rechtbanken en de gesprekken die hiervoor gevoerd zijn met familierechters geven duidelijk aan dat er meer eenheid moet komen in de aanpak van kindgesprekken. Juristen en de gedragsdeskundige moeten daarvoor meer samenwerken tijdens een scheidingsproces. Punten die tot veel discussie kunnen leiden binnen de Rechtspraak. Daarom leek het mij goed om een opstap tot die discussie te bieden door middel van dit interview. Ook tijdens leeractiviteiten die dit onderwerp raken, zullen delen van dit gesprek de inleiding voor verdere discussie vormen. ”, legt Brands uit.

Het idee om een onderwerp onder de aandacht te brengen door middel van een interview voor de SSR-camera is niet nieuw. “Ook vorig jaar hebben we bij SSR op deze manier de introductie van het nieuwe jeugdstelsel aandacht gegeven. Daar kwamen veel positieve reacties op. Door vraag en antwoord kun je op een boeiende manier en in korte tijd veel kennis krijgen van een bepaald onderwerp. Nieuw is wel dat in dit interview een auteur zelf over haar onderzoek vertelt. Het ‘boek’ gaat daarmee leven!”, zegt Brands.

Een fragment uit het interview is hier te zien:

Het volledige interview dat uit vijf delen (variërend in lengte van 6 tot 10 minuten) bestaat, wordt aangeboden bij diverse SSR-leeractiviteiten en is tevens vindbaar in de Wiki Juridica.

 

 

Nieuwsoverzicht