“We kijken samen naar ons vak”

De energieke Diederiek Greive nam op 1 februari afscheid als vicevoorzitter van het College van Bestuur bij SSR. De hoofdofficier zag SSR veranderen van een cursusfabriek naar een aanbieder van compacte opleidingen op maat. Greive hecht aan de kruisbestuiving tussen het Openbaar Ministerie en de Rechtspraak.

Wat is de kracht van SSR?

“Dat we een integraal onderdeel zijn van zowel het OM als de Rechtspraak. Dat is uniek en legt een brug tussen beide instituten die een grote meerwaarde heeft. We maken samen mooie leeractiviteiten en we kijken samen naar het vak. Een voorbeeld is de cursus over tenlastelegging die ik mee verzorg. Deze gaat over de strategie achter de dagvaarding (hoe maak je daar een goed verhaal van?). Het is heel belangrijk dat daar ook rechters bij zitten die tegen de officieren zeggen: “Wij kijken heel anders naar zo’n dagvaarding dan jullie denken.” Naast OM en ZM is er bij SSR een ontmoeting tussen generaties. Bij de initiële opleidingen tot rechter en officier kom je veel jonge mensen tegen. Die zijn nog verwonderd en hechten minder aan hiërarchie en status. Geweldig om te zien en het voorkomt dat je een stram instituut wordt.”

Je was nauw betrokken bij het veranderprogramma ‘SSR NEXT’. Is het geslaagd?

De verandering van het leren is in gang gezet. Er is een compacte menukaart van opleidingen op maat gekomen. We zijn geen cursusfabriek meer. Cursussen zijn vaker een mix tussen klassikaal en digitaal. Cursisten volgen bijvoorbeeld één dag de opleiding online via een digitaal cursusplatform, en één dag met een groep in een lokaal. Vroeger waren dat tweedaagse cursussen met overnachting. Dat scheelt verblijfkosten en het leert effectiever. Er wordt ook meer gebruik gemaakt van webcolleges en interactieve webinars. Een tweede doel van SSR NEXT was de verbetering van de verhouding met onze klanten. Richting het OM, waar ik het meest zicht op heb, lijkt dit gelukt. Bij de Rechtspraak verschilt de relatie met SSR per gerecht. De één is de tevreden, de ander is kritisch.

Parketten en gerechten kunnen ook kiezen voor andere onderwijsaanbieders. Een goede zaak?

“Nee, je ondergraaft zo je eigen onderwijsinstituut.  Als je daarin investeert, moet je geen grote bedragen uitgeven aan andere aanbieders. Wel als het gaat om een cursus Outlook, maar niet als de opleiding de kern van je eigen vak raakt. Bovendien kan een gerecht of parket zo de kwaliteit van zijn curriculum niet bewaken. Het gaat om vakonderwijs, en dat is alleen bij je eigen instituut gewaarborgd. Daar mag je best kritisch over zijn, maar die imagodiscussie rond SSR vind ik onzin. Kies voor je  instituut en probeer met OM en Rechtspraak samen de juiste leercultuur te kweken.”

Je bent een groot stripliefhebber. Welk stripverhaal associeer je met SSR?

“De Franse strip Ravian is een maatschappelijk getint science fiction verhaal waarin de hoofdpersonen met andere werelden, wezens en cultuur in aanraking komen. SSR geeft haar cursisten ook toegang tot een nieuwe wereld, ze zijn even op een andere planeet. Avontuur en persoonlijke ontwikkeling gaan samen. Ik moet ook denken aan Robbedoes en Kwabbernoot. Deze strip is speels en dynamisch en dat is leren volgens mij ook: intelligent spelen met perspectieven en inzichten.”

Diederik Greive wordt 1 maart opgevolgd door mr. drs. Remco van Tooren. Hij is tot die tijd Hoofdadvocaat-generaal in ‘s-Hertogenbosch en lid van het bestuur van het Ressortsparket. Van Tooren doceert al geruime tijd bij SSR en is actief bij diverse andere onderwijsinstellingen.

 

Nieuwsoverzicht