Symposium ‘Rentederivatencontracten: is de rechter voorbereid?’

De Rechtspraak krijgt in toenemende mate te maken met zaken die gaan over de afwikkeling van zogeheten rentederivatencontracten. De behandeling hiervan vereist niet alleen juridische kennis, maar ook gedegen kennis van de rentederivatencontracten zelf. In samenwerking met het kenniscentrum Fraude organiseert SSR om die reden op 18 juni a.s. een symposium over dit onderwerp.

Volgens toezichthouder AFM (Autoriteit Financiële Markten) staan alleen al bij het midden- en kleinbedrijf ongeveer 17.000 rentederivatencontracten uit, welke in april 2014 een negatieve waarde hadden van ongeveer € 2,7 miljard. Daarnaast lopen er strafrechtelijke onderzoeken bij onder meer (voormalige bestuurders van) woningcorporaties waarbij (rente)derivatencontracten een prominente rol hebben gespeeld. Daarbij wordt de vraag gesteld óf – en in hoeverre – de banken hebben voldaan aan hun civiel- en publiekrechtelijke zorgplichten bij het aanbieden en verkopen van deze producten.

Voor behandeling van deze zaken is niet alleen juridische kennis, maar ook gedegen kennis van de rentederivatencontracten zelf vereist. Wat zijn renteswaps, rentecollars en swaptions? Waarom worden deze contracten afgesloten? Welke mate van zorg mag van een bank worden verwacht bij het afsluiten van deze contracten? En wat is de rol van de AFM? Deze (en andere) vragen komen tijdens het symposium aan de orde. Het volledige programma van het symposium leest u in de flyer.

Aanmelding /kosten

U kunt zich aanmelden via uw opleidingscoördinator onder vermelding van ‘aanmelding symposium rentederivatencontracten’ (code CRZSTKDE). De inschrijving sluit 22 mei 2015. Na aanmelding ontvangt u een bevestiging van inschrijving en verdere informatie. De kosten voor deelname aan het symposium bedragen € 50,-.

 

Nieuwsoverzicht