Summercourse Rechtspraak, taal en literatuur voor ZM en OM

Hoewel er nog sneeuw in aantocht lijkt te zijn, verplaatsen we onze gedachten richting een zomers Zeeland. In een inspirerende omgeving wordt hier tijdens de SSR-summercourse ‘Rechtspraak, taal en literatuur’ het verband tussen de genoemde onderwerpen belicht. Zowel voor de ZM als voor het OM.

Hoe komen rechters en officieren van justitie in de literatuur naar voren? En hoe draagt literatuur bij aan ons wereldbeeld en empathisch vermogen? Wie leest, leert zich verplaatsen in een ander persoon en in een andere waarheid. Lezen prikkelt de creativiteit en zet aan tot reflectie over het eigen werk. De master ‘Rechtspraak, taal en literatuur’ is geïnspireerd op de programma’s ‘Law and Literature’ die toonaangevende Amerikaanse law schools zoals de Harvard Law School en Berkeley University sinds jaar en dag verzorgen. Hierbij komt literatuur aan bod van Griekse tragedies tot Billy Budd. Het doel hiervan is de deelnemers met andere ogen te laten kijken naar-, afstand te nemen van- en te reflecteren op hun eigen werk.

Eye-opener

Marieke Koek, president van de rechtbank Zeeland-West-Brabant, nam deel aan de vijfde editie van de summercourse in juni 2014. Zij noemde de cursus een ‘eye-opener’. “Toen ik tijdens de cursus collega’s achtereenvolgens een favoriet deel uit een gedicht of verhaal hoorde voordragen, realiseerde ik mij het belang van literatuur voor de rechtspraktijk van alledag. En voor de rechter, die in staat moet zijn zich in te leven in het verhaal van de rechtzoekende en in het verhaal achter de juridische presentatie. Want waar anders wordt dat verhaal beeldender tot ons gebracht dan door schrijvers en dichters? De keuze van een rechter voor een favoriete tekst gaf bovendien gelegenheid elkaars mening, interpretatie en overdenkingen te vernemen en om daarover met elkaar in gesprek te gaan. Het goede gesprek onder professionals, waar in deze tijd zo weinig gelegenheid voor is, ontstond daar als vanzelf”, aldus de president.

Meer dan een ‘reguliere’ cursus

De 2015-uitvoering van de summercourse vindt plaats op 24, 25 en 26 juni. Wederom bij de Roosevelt Academy in Middelburg. Burgemeester Harald Bergmann benadrukte tijdens zijn introductiespeech in 2014 de prettige samenwerking tussen SSR en de gemeente Middelburg. Beide bieden de deelnemers meer dan een ‘reguliere’ cursus. Zo zijn tijdens de cursus ook bezoeken opgenomen aan het Zeeuws museum, de provincie Zeeland en ‘De Drukkery’; het cultureel ontmoetingspunt waar boeken, muziek, kunst, film en nieuwe media bijeen komen. Bekijk de sfeerimpressie van de 2014-uitvoering van de summercourse.

Inschrijven

Inschrijving voor de summercourse kan tot 15 maart a.s. en verloopt via uw opleidingscoördinator.
Code: ARZMSURL.1501
Locatie: Roosevelt Academy, Middelburg
Prijs: € 1375,-

 

 

Nieuwsoverzicht