Summercourse biedt waaier van perspectieven

Van 24 tot en met 26 juni vond voor de zesde keer de summercourse ‘Rechtspraak, taal en literatuur’ plaats in de sfeervolle ambiance van University College Roosevelt in Middelburg. We vroegen een deelnemende directeur OM, een Belgische magistraat en een betrokken docent vanuit de ZM om een reactie.

De zomercursus ‘Rechtspraak, taal en literatuur’ is een cursus waarbij de wetboeken en de jurisprudentiebundels thuis blijven. Het gaat desalniettemin voortdurend over het werk, maar de invalshoek is onalledaags. Het is met de verbindingen tussen rechtspraak en literatuur als met reflectorpaaltjes langs de weg: ze zijn er altijd, maar komen pas tot hun recht onder de juiste belichting. Die juiste belichting wordt geboden door gedreven inleiders. Behalve in hun gedegen colleges zit de waarde van deze cursus zeker ook in de gesprekken met de collega-professionals, hetzij in de cursuszaal, hetzij daarbuiten. Dit alles wordt aangeboden in een omgeving die het vakantieachtige en het academische op een zeer aangename manier in zich verenigt. En tot slot: ook voor mensen, zoals ikzelf, die niet heel erg in de bellettrie geverseerd zijn, maar die zich wel zeer interesseren voor taal in het algemeen, heeft deze cursus voldoende te bieden. Een aanrader derhalve!
Gert Haverkate, directeur Wetenschappelijk Bureau OM

“Wat ik belangrijk vind, is het inzicht dat rechters soms te weinig aandacht besteden (althans in hun vonnissen) aan het feitenrelaas. Als cassatierechter moet ik dit vaak vaststellen en dat maakt de vonnissen soms zelfs onbegrijpelijk. Het belang van de feiten en kadering daarvan in een verhaal wordt onderschat. Daarmee wil niet gezegd zijn dat het recht in de feiten ligt, maar wel dat een rechterlijke uitspraak alleen goed begrepen kan worden tegen de achtergrond van een ‘verhaal’ dat goed wordt verteld. De gedachtewisseling daarover met collega magistraten en de kans om ook daarbuiten vrijuit over het vak te praten, was verrijkend.”
Eric Dirix, afdelingsvoorzitter, Hof van Cassatie in België

“De deelnemers kregen een waaier van perspectieven op het talig instrument van het recht aangeboden. Van hoe wij als rechters taal inzetten om de vertaalslag te maken van de feiten en omstandigheden zoals die in de verhalen van justitiabelen naar voren komen naar rechtspraak, tot de manier hoe literaire auteurs naar het recht en de rechtspraak kijken (en wat dat betekent voor het beeld van het recht in een samenleving). Van de praktische betekenis van elementen uit de klassiek retorica tot het bespreken van boeken die de rechter aanzetten tot reflectie op het dagelijks werk. Aandacht voor de tragische dilemma’s van en in de rechtspraak zette aan tot levendige discussie en ook een film over rechterlijke dwaling maakte veel los. Ook de poëzie kwam aan bod. Dat inspireerde een aantal deelnemers om tijdens het diner in Domburg hun favoriete gedicht voor te dragen hetgeen de sfeer nog meer verhoogde. Kortom, even weg uit de dagelijkse werkomgeving om op een heel bijzondere manier na te denken over de kernvragen van het rechtsbedrijf en onze rol als rechters.”
Jeanne Gaakeer, raadsheer Gerechtshof, ’s-Gravenhage / docent Summercourse 

Summercourses

De Summercourse ‘Rechtspraak, taal en literatuur’ vindt in 2016 plaats van 22 t/m 24 juni. Meer informatie leest u hier. Naast ‘Rechtspraak, taal en literatuur’, organiseert SSR in augustus 2015 de summercourse ‘Rechterlijke oordeelsvorming’. Oordeelsvorming is inherent aan rechterschap. Maar hoe werkt oordeelsvorming? Hoe kunt u tunnelvisie voorkomen? En in hoeverre is uw visie op het beroep daarbij van invloed? De zomercursus ‘Rechterlijke oordeelsvorming is dé gelegenheid om op bijzondere wijze bij die vragen stil te staan. Meer informatie leest u hier.

 

 
 

 

Nieuwsoverzicht