SSR Zesdaagse: Le grand boucle judiciaire Néerlandais

Het afgelopen weekeinde startte de 102e editie van de Tour de France met de grand depart in Utrecht. 198 renners verschenen aan de start met 3.126 km voor de boeg. In september is het de beurt aan de Rechtspraak-professionals om een koers te rijden: de SSR Zesdaagse.

Op de schouwburg van Utrecht prijkte de afgelopen dagen een reclamebord: Utrecht – Parijs: 485 km. Misschien bedoeld als mentale opkikker bedoeld voor de deelnemers want in feite moeten zij ruim zes maal zoveel weg trappen (waarvan 1027 km in de bergetappes). Met twee rustdagen betekent dat 156 km gemiddeld per dag.

Etappes en gangmakers

De SSR Zesdaagse kent zes etappes met een totale afstand van 850 km. Dat betekent een ruime 120 km per dag (waarmee ‘we’ een beetje in de buurt komen van de pedaleurs). De Zesdaagse is echter verspreid over een kleine twee maanden. Bovendien is er per etappe een gangmakers-duo dat het tempo langzaam opschroeft. Fysiek rustiger maar mentaal zeker een uitdaging voor de Rechtspraak-professional die de discussie niet vreest. Wie zijn de gangmakers, welke onderwerpen snijden zij aan en hoe ziet het parcours er uit?:

Ronde 1: De concerncode
Woensdag 9 september – Haarlem

Ronde 2: Ambacht & atelier
Woensdag 16 september – Den Bosch

Door Job Cohen
(jurist, hoogleraar, politicus)
&
Willem van Schendel
(vicepresident Hoge Raad)

Door Ruth de Bock
(raadsheer gerechtshof Amsterdam)
&
Gerard Tangenberg
(bestuurslid rechtbank Noord-Nederland)

Ronde 3: Verder kijken dan…
Donderdag 24 september – Leeuwarden

Ronde 4: Lege sturing
Dinsdag 29 september – Maastricht

Door Miranda Boone
(bijzonder hoogleraar penologie en penitentiair recht, universiteit Groningen)
&
Michiel van der Veen
(ontwerper/eigenaar Electric Monitoring)

Door Paul Frissen
(decaan en bestuursvoorzitter NSOB / hoogleraar bestuurskunde)
&
Marc Loth
(hoogleraar privaatrecht)

Ronde 5: Professionele standaarden
Woensdag 14 oktober – Breda

Ronde 6: Rationeel beslissen
Donderdag 29 oktober – Zwolle

Door Margreet Ahsmann
(bijzonder hoogleraar rechtspleging)
&
Mirko Noordergraaf
(hoogleraar publiek management)

Door Hendrik Kaptein
(universitair hoofddocent rechtsfilosofie en argumentatietheorie)
&
Henry Prakken
(hoogleraar rechtinformatica en juridische argumentatie)

Trui en toga

Bij een koers hoort een winnaar. De bookmakers voor de Tour hebben twee favorieten voor de gele trui: de Spanjaard Alberto Contador en de Columbiaan Nairo Quintana. Ook de Zesdaagse kent een ‘winnaar’. Op basis van de evaluaties van de deelnemers ontvangt het gangmakers-duo met de hoogste waardering een ludieke prijs: de gele toga. Wij vroegen de duo’s waarom juist zij die gele toga zouden krijgen. Unisono zeiden zij dat ze zich niet in een competitie met de andere collegae geplaatst voelden. Zij gaan slechts voor kwaliteit. Laat het terracotta beeldje nu net de operationele vertaling daarvan zijn!

Iedere geïnteresseerde binnen de Rechtspraak is welkom bij de SSR Zesdaagse voor een of meerdere etappes. Aan deelname zijn geen kosten verbonden. SSR adviseert de gerechten per ronde twee PE-punten toe te kennen. Aanmelden kan door een e-mail te sturen naar: events@ssr.nl

Nieuwsoverzicht