SSR peilt onderwijswensen en -voorkeuren in het land

In februari vonden de jaarlijks door SSR georganiseerde programmaconferenties plaats. Het doel van deze bijeenkomsten is om met vertegenwoordigers uit diverse rechtsgebieden de onderwijswensen en -voorkeuren op te nemen en open discussies te voeren over de te varen onderwijskoers per gebied.

SSR voerde gesprekken binnen de rechtsgebieden Bestuur, Civiel, Straf en Personen & Familie. Veel terugkerende items tijdens de gesprekken waren de vragen naar themadagen, webcolleges, professionele ontmoetingen en verdiepende opleidingen. Lees de verslagen per conferentie in onderstaand overzicht.

Bestuursrecht: Informatiehonger en veel suggesties
Organiseer meer collegiale ontmoetingen tussen rechters en maak digitale lesmodulen, het liefst gratis toegankelijk. De bereidheid om mee te denken over het onderwijsaanbod op de recente SSR-programmaconferentie bestuursrecht was groot. “Je hoort waar de SSR mee bezig is, en het is goed voor je eigen inspiratie”, aldus deelnemer Judith van de Sande.

Civiel recht: vraag om themadagen en diepgaande masters
Vaker themadagen organiseren die inspelen op actuele ontwikkelingen en meer aantrekkelijke masters bieden voor ervaren rechters. Dit soort ideeën zijn actief opgepikt door SSR op de recente programmaconferentie civiel recht . “Er werd echt op suggesties ingehaakt”, blikt deelnemer Willem Visser terug.

Personen- en familierecht: vraag om bijscholing over emoties
Geef meer bijscholing over emoties in de rechtszaal en laat cursusgroepen langer samen optrekken. De SSR-programmaconferentie familie- en jeugdrecht leverde veel rijke suggesties op. “Voeding vanuit het veld is noodzakelijk voor goed onderwijs.”

Strafrecht: webcolleges en reflectie hand in hand
Maak gebruik van de verborgen schat aan gratis webcolleges en profiteer gelijk van de unieke verdiepende opleidingen van SSR. Dat waren belangrijke geluiden op de programmaconferentie strafrecht die SSR recent hield. “Ik zie allerlei mogelijkheden”, zegt raadsheer Tamara Trotman.

Nieuwsoverzicht