SSR organiseert symposium mensenhandel

Op 30 april organiseert SSR voor de tweede keer in samenwerking met het LOVS het symposium ‘Mensenhandel’. Een onderwerp dat niet alleen maatschappelijk, maar ook binnen de rechtspraak voor discussie zorgt. De uiteenlopende straftoemetingen bij uitbuiting in de prostitutiebranche zijn hier een voorbeeld van.

Uit bestudering van de jurisprudentie inzake mensenhandelzaken is gebleken dat verschillen bestaan tussen strafoplegging in zaken die qua ernst vergelijkbaar lijken te zijn, zonder dat uit de strafmotiveringen de specifieke omstandigheden daarvoor te halen zijn, die de soms grote verschillen in straftoemeting (geheel) kunnen verklaren.

De studiemiddag kent twee delen. Het eerste gaat in op de onderwerpen ‘vordering benadeelde partij’ en ‘schadevergoedingsmaatregelen’. “Belangrijke onderwerpen om te bespreken want niet alleen is het moeilijk om de geleden schade vast te stellen bij dit soort zaken (het gaat vaak om immateriële schade). Ook het verhalen van die schade is problematisch, gezien het feit dat het geld in de meeste gevallen het land al uit is”,  zegt Anne Tahapary (cursusmanager SSR-internationaal) over de onderwerpkeuzes.

Tijdens het tweede deel van de middag vinden er discussie plaats over het onderwerp ‘straftoemeting’ bij mensenhandel zaken. “Op het gebied van seksuele uitbuiting bijvoorbeeld, lopen de straftoemetingen behoorlijk uiteen, zo blijkt uit onderzoek. En ondanks de aanbeveling van de Nationaal Rapporteur Mensenhandel  in 2012 ontbreken nog steeds oriëntatiepunten voor de straftoemeting. Het symposium biedt een goed platform om dit te verkennen en de meningen te peilen”, aldus Tahapary.

Bijwonen

Het symposium vindt plaats op 30 april in ‘het Paushuize’ te Utrecht (aanvang 12:30 uur). Het programma leest u hier. Aanmelden kan via uw opleidingscoördinator.

Nieuwsoverzicht