Sprekers Raiocongres brengen burger en rechter dichter bij elkaar

Auteur en historicus Rutger Bregman, predikant Ruben van Zwieten en een nog nader bekend te maken dagvoorzitter die van humor zijn beroep heeft gemaakt, richten met de aanwezigen de blikken van buiten naar binnen én van binnen naar buiten.

Hoe ziet en ervaart de burger ons? Hoe dénken wij dat de burger ons ziet? Hoe zien wij die burger eigenlijk? Wat speelt zich af buiten het juridische gezichtsveld? Hoe werkt onze beslissing door? Hoe werkt ons optreden door? Wat kunnen wij bijdragen aan de samenleving? Tijdens het laatste Raiocongres in de geschiedenis met als titel ‘Binnenstebuiten’ worden verhalen over dit soort vragen gedeeld tussen de sprekers en het publiek waarbij burger en rechterlijke macht dichter bij elkaar worden gebracht. Een greep uit het programma:

Sprekers

Ruben van Zwieten, bij sommigen beter bekend als de predikant van de Zuidas, is zowel ondernemer als dominee. In 2013 werd hij uitgeroepen tot theoloog van het jaar en in december 2014 werd hij door de Volkskrant opgenomen in de top 5 van meest invloedrijke mensen van de toekomst. Van Zwieten dringt aan op zelfreflectie, broederschap en zingeving. Hij brengt partijen in woord en in daad samen en sluit daarmee aan bij het doel en thema van het congres.

 

 

Rutger Bregman, jonge historicus en auteur van onder meer ‘Gratis geld voor iedereen’ en ‘De geschiedenis van de vooruitgang’, zal op toegankelijke, vlotte en kritische wijze zijn visie op de Nederlandse rechterlijke macht geven. (foto: © Janus van den Eijnden)

Onderzoek, persoonlijke verhalen en cabaret

Het onderzoek ‘Binnenstebuiten’ confronteert de aanwezigen ter plekke met prikkelende vragen en stellingen omtrent de beeldvorming over, binnen en ook door de rechtspraak. Daarnaast staat het persoonlijke verhaal centraal waarbij diverse gasten hun visie geven op de zittende en staande magistratuur. Voor de aanwezigen bij uitstek de gelegenheid om in gesprek te gaan over de dingen die juist niet in de zittingszaal worden besproken!

Uiteraard ontbreekt het Raiocabaret niet. Voor de allerlaatste keer zal een spetterend optreden worden gegeven, waarbij op spitsvondige wijze het verhaal van de raio wordt verteld. Een terugblik op de raio-opleiding vormt eveneens een onderdeel uit het programma. Na een gezamenlijk diner wordt het congres afgesloten met een feest onder muzikale begeleiding van de band Boom!

Het Raiocongres vindt plaats op vrijdag 29 mei 2015 in De Rijtuigenloods te Amersfoort en duurt van 09:30 tot 23:00 uur. De Ruituigenloods bevindt zich nabij het station Amersfoort CS en er is voldoende parkeergelegenheid.

Aanmelden

Geïnteresseerden uit de hele rechterlijke organisatie zijn van harte welkom, maar het aantal nog beschikbare plaatsen is beperkt. Aanmelden kan door een e-mail te sturen naar events@ssr.nl Vragen over het raiocongres kunnen gemaild worden naar raiocongres2015@gmail.com of via Facebook gesteld worden.

Download de uitnodiging

Nieuwsoverzicht