Sfeerimpressie summercourse Rechterlijke Oordeelsvorming

“Dit is een cursus waarbij je niet per se een betere jurist van wordt, maar wel een betere rechter.” Zo omschreef een van de deelnemers de SSR summercourse ‘Rechterlijke Oordeelsvorming’ die afgelopen augustus plaatsvond in Hotel en Congrescentrum Mooirivier te Dalfsen. SSR vroeg om reacties en maakte een sfeerimpressie.

Oordeelsvorming is de kern van het rechterlijk vak. In een inspirerende omgeving (langs de Overijsselse Vecht) werden achtentwintig deelnemers gedurende vier dagen meegenomen over dit onderwerp door deskundige inleiders. Daarbij kwamen onder andere de volgende punten aan de orde: feiten en meningen, tunnelvisie en vooroordelen, rechtsgedingen & denkprocessen en inzicht in de effecten van persoonlijke ontwikkeling en gedrag als rechter.

Een greep uit de reacties:

“Dit is een cursus waarbij je niet per se een beter jurist wordt, maar wel een betere rechter. Het is fantastisch om enkele dagen achter elkaar, met collega-rechters, los van inhoudelijk juridische perikelen bezig te kunnen zijn met het vak.”

“Deze cursus geeft handvatten om beter te communiceren, beter inzicht te verkrijgen in motieven van procesdeelnemers en beter gronden te kunnen analyseren en wegen. En – niet te vergeten – het vergroot ook mijn zelfinzicht. Kortom, de cursus geeft gereedschap voor het vak.”

“Ik ben me weer eens bewust geworden van de wijze waarop ik in mijn werk en daarbuiten met (voor)oordelen bezig ben.”

“Het is bij een cursus als deze niet zo dat ik direct de stof kan toepassen. Ik twijfel er echter niet aan dat het voor mij als rechter/persoon verrijkend is geweest, me wijzer heeft gemaakt. Dat brengt met zich dat ik mijn werk beter zal kunnen doen.”

“Het geeft een goede reflectie op ons werk en daarnaast ook op de meervoudige besluitvorming. Ik vond het verhelderend weer eens de tijd te hebben bezig te zijn met ‘de rechterlijke oordeelsvorming’, ook in gesprekken met collega’s.”

“De cursus heeft een duidelijke verdieping voor mij als rechter gebracht in die zin dat het mij duidelijk heeft gestimuleerd naar het verder vragen stellen en zoeken naar achtergronden: wat is het goede?”

“Het leereffect van een dergelijke cursus laat zich niet makkelijk concreet in leerresultaten vertalen. Het gaat juist om het stilstaan bij dingen waar we normaal geen tijd voor hebben, maar die op de achtergrond altijd een rol spelen. Ik denk dat ik me daar nu nog bewuster van ben.”

De 2016 editie van de summercourse is gepland van 23 t/m 26 augustus. Meer informatie leest u hier.

Een sfeerimpressie van de 2015 editie ziet u hier.

 

 

Nieuwsoverzicht